Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Стана ясно от какво е починал Джаго, погребали го със златен микрофон
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:18 / 15.08.2022Коментари (0)472
©
Двудневно пиршество на ромска сватба, гарнирано с прием на много алкохол и наркотици, е отнело живота на попфолк легендата Митко Трайков – Джаго, пише "Уикенд“.

Хитовият изпълнител, известен с прозвището Циганския Павароти, издъхна миналата седмица на 60-годишна възраст в имението си в софийския ромски кв. "Факултето“, а смъртта му хвърли в печал целия музикален бранш.

Дни преди да напусне този свят, Джаго е бил специален гост на пищна циганска сватба в столичния кв. "Христо Ботев“, организирана от ромския барон Януш Димитров – Оси за венчавката на негова племенница. Макар в последно време 130-килограмовия изпълнител да е изпитвал сериозни здравословни проблеми след 2 преживени инфаркта, той се веселил без задръжки на сватбеното тържество.

"Джаго не беше поканен да пее в чест на младоженците, а като почетен гост на сватбата. Той изпълни някои от най-големите си хитове, но прекали с алкохола и с някои други неща... Два дни по-късно научихме ужасната вест!“, споделя колега музикант на Циганския Павароти.

Макар от семейството на Джаго да не дават информация какво е причинило фаталния му край, близки на легендарния ромски певец разкриват, че той е издъхнал от сърдечна недостатъчност в имението си във "Факултето“. Казват, че Джаго се почувствал много зле часове преди да си отиде, но категорично отказал да бъде повикана линейка, която да го откара в болница.

"Починал е в позлатеното си легло като царска особа... Когато лекарите дошли, вече е било късно. Джаго имаше страх от болници и отбягваше докторите, нищо, че през последните години прекара два инфаркта. Казваше, че лекарите го тъпчат с лекарства, предписвали му по цяла шепа при всяко посещение при доктора“, споделя колега на Митко Трайков – Джаго.

Във фолк бранша не беше тайна, че Джаго водеше крайно нездравословен начин на живот. Допреди да бъде покосен от първия инфаркт преди 4 г., Циганския Павароти пиеше по бутилка уиски всеки ден. Казват, че често прибягвал и до употреба на кокаин, особено по време на свои музикални участия.

"Неговите изяви бяха предимно по сватби, кръщенета, именни дни и други частни забави. Ангажираха го както заможни роми, така и българи, заради уникалния му глас и богат аранжимент от песни. Концертите на Джаго продължаваха с часове – изпълняваше с лекота от "Драгиева чешма“, до "О, соле мио“. Казваше, че 12-годишното уиски е неговото гориво.

Не се лишаваше от пиенето дори след като го закъса със здравето и лекарите му забраниха да близва алкохол. Той не спазваше и препоръката да не приема изтощителни музикални участия. Пееше по 3-4 часа, което страшно натоварва сърцето. Сърдеше се, когато му правехме забележки, че трябва да си почива повече, отвръщаше: "Че за какво да живея, ако не пея!“, споделя опечален близък на Джаго.

Митко Трайков, както е родното име на Циганския Павароти, започва да пее и свири на ромски сватби през 1976 г., когато е едва на 14. Владее перфектно кларинета и акордеона от детска възраст, но вокалните му заложби са най-удивителни. В началото на 90-те години на миналия век Джаго създава първата в България ромска рап формация "Джипси Авер“. Артистичният псевдоним Джаго дължи не на продуценти, а на своята баба.

"Като съм се родил, са пуснали по телевизията един индийки филм – "Бродяга“ и играел един Жагата там. И баба ми оттогава ми вика "Жаго, Жаго“ и така прякора си ми тръгна. В началото не ми допадаше, но после и го харесах“, разказвал е приживе певецът.

Джаго придобива популярност в цяла България след няколко свои участия с "Джипси Авер“ в популярното телевизионно шоу на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците“, излъчвано в средата на 90-те години по несъществуващата вече Ефир 2 на БНТ. Именно Адама налага прозвището Циганския Павароти на Джаго, след като няколко пъти го представя така на публиката и зрителите в шоуто си.

Джаго е сред пионерите в попфолка заедно с Радо Шишарката, Тошко Тодоров, и Сашо Роман. В бурните мутренски времена от средата на 90-те се изявява в "Чака-рака“, в таверна "Дионисос“ в подлеза на НДК и в ресторант "Мираж“. Редовно е канен на мутренски гуляи, откъдето си тръгва с препълнени с долари и марки джобове.

От края на 90-те години на миналия век Джаго вече е самостоятелен изпълнител, скъсал с "Джипси Авер“ след скандал между музикантите за разпределянето на парите и бакшишите от живи участия.

Джаго минава за най-заможния цигански певец, чието богатство надхвърля дори финансовото благосъстояние на Азис. До голяма степен "виновник“ за натрупаните пари е съпругата му, която му прибирала всички хонорари от участията. "Той даваше парите на жена си, а бакшишите оставяше за себе си. Жена му обръщаше всичко спестено в злато. Вдигнаха приказна триетажна къща, облицована с мрамор във "Факултето“. Построи още две къщи в махалата за децата и внуците, още преди 15 години купи няколко апартамента в "Красна поляна“ и "Овча купел“, които семейството отдава под наем“, разказват близки на Митко Трайков – Джаго.

Самородният талант на Джаго е оценен и извън България, той е печелил множество награди от международни музикални фестивали в цяла Европа. За Джаго често се използва и клишето "любимия певец на Джордж Сорос“. Всъщност Циганския Павароти е пял само един път на ухо на американския милиардер и филантроп. На 2 февруари 2005 г. основателят на фондация "Отворено общество“ пристига в София, за да даде международния старт на благотворителната инициатива "Десетилетие на ромското включване“. На церемонията Джаго успява да смае милиардера Сорос с магнетично изпълнение на "Песен за самотните роми“. След изявата на Джаго, Сорос сам си поискал негов албум. Така филантропът от еврейско-унгарски произход се сдобил с дебютния му музикален албум "Готино парче“...

За коледните празници през 2002 г. Джаго получава лична покана от Вили Казасян за участие в благотворителен концерт. На сцената в НДК Циганския Павароти пее "О, соле мио“ в трио с оперния певец Румен Дойков и с Петко Петков от "Трамвай №5“ и обира аплодисментите на публиката. Впоследствие участва в още няколко концерта под диригентската палка на маестро Вили Казасян.

Приживе Джаго се гордееше с факта, че е бил единствения ром с покана от президента Петър Стоянов за приема на 24 май. През 2001 г. Джаго получава покана за тържество в президентството за празника на българската и славянската писменост. "Празнувахме много, и Лили Иванова беше там, всичките естрадни певци, художници, актьори, единствения ром беше Джаго! Не са ме забравили“, разказа през 2008 г. в интервю Циганския Павароти.

Погребаха го със златен микрофон, пазят в тайна къде е гроба Джаго е бил погребан тайно от близките си няколко дни след като си отиде, покосен от инфаркт. На изпращането му са били само хора от най-близкия му семеен кръг. Тялото на певеца е положено на едно от софийските гробища, но местонахождението не се споменава. Причината се оказа тривиална – страх гроба да не бъде вандализиран и ограбен от по-алчни мургави събратя.

Според музиканти, Циганския Павароти е бил погребан с микрофон, изработен от чисто злато. Цената на бижуто е десетки хиляди левове. Скъпата вещ била подарена на Джаго за 50-годишния му юбилей от съпругата му и цялото семейство и той бил много привързан към нея. Затова фамилията решила да постави златния микрофон в ковчега му.

Още по темата: общо новини по темата: 5827
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/972 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: