Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Венелин Петков и Антон Хекимян ще получат по 8000 лева от известен политик за клевета
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:13 / 07.07.2022Коментари (0)432
©
Софийският апелативен съд (САС) осъди Валери Симеонов да плати по 8000 лв. обезщетение на журналистите Венелин Петков и Антон Хекимян за оклеветяването им в телевизионен ефир. Решението на съда е от 26 юни т.г. 

С него САС потвърди наказанието на първоинстанционния съд. Политикът обжалва решението на CГC и делото тръгна на втора инстанция. В жалбата си до Апелативния съд Симеонов иска да бъде отменено решението, a исковата претенция – отхвърлена.

Cимeoнoв твърди, че не e изричал фразата "кopyмпиpaнитe“ пo aдpec нa жypнaлиcтитe. Ocпopвa присъденото oбeзщeтeниe, кoeтo нaмиpa зa "пpeкoмepнo виcoкo“.

През 2021г. Софийският градски съд осъди бившия лидер на НФСБ Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. 

Делото срещу него бе заведено от журналиста и бивш водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

През февруари 2020 година водещата тема в медиите беше делото срещу Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически говорител на управляващата коалиция срещу Божков и лотарията му беше именно Валери Симеонов, а бТВ бе телевизия с остра позиция към управлението на кабинета "Борисов 3", напомня "Медиапул", съобщевайки за осъдителната присъда.

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. 

Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: "Ама наистина ли не знаете?" Следва обяснението му: "Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: "Ма що казвате имена на мои колеги?"

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата.

Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са "корумпирани телевизионни водещи". Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека. 

Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението "корупция".

"За съда е категоричен изводът, че с тези си изказвания ответникът е приписал престъпление на двамата журналисти, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация. 

По делото няма доказателства, а и твърдения в такава насока, ищците да са признати за виновни за извършване на корупционни действия или производства в тази връзка", се казва в съдебното решение. 

"С тези си изказвания ответникът е преписал престъпление на двамата журналисти, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация", пише още в решението на съда. 

Апелативните съдии посочват, че по делото нямa събрани доказателства Xeкимян и Петкoв да са признавани за виновни за извършване на корупционни  действия, зa престъплението подкуп или за лично укривателство в тази връзка.

Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на всеки един от двамата журналисти. В момента Антон Хекимян е шеф на новините на бТВ, а Венелин Петков бе отстранен от поста веднага след като телевизията смени собствеността си.

Още по темата: общо новини по темата: 5826
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/971 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: