Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Необичайно огнище на зараза: Над 200 души са се заразили от мокри кърпички
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:37 / 07.04.2022Коментари (0)959
©
През последните две години, които прекарахме в пандемия от Covid-19, в навик се превърнаха няколко неща - да носим маски, да си мием ръцете, колкото се може по-често и винаги да имаме под ръка гел за дезинфекция или мокри кърпички. Оказва се обаче, че употребата на мокри кърпички понякога може да бъде опасна и дори фатална.

Мокрите кърпички са главният заподозрян за необичайно огнище на зараза, което се разпростира в болници в Норвегия, пишат от IFL Science. Най-малко 239 души в 33 болници в Норвегия са се разболели, след като са били заразени с бактерията Pseudomonas aeruginosa, според Норвежкия институт по обществено здраве (NIPH).

Първи такъв случай е докладван още през ноември 2020 г. в болница в Тромсьо. След като в продължение на няколко месеца лекарите не са сигурни кой е основният причинител, те най-накрая откриват бактерията, виновна за заразата и то в пакет с мокри кърпички за еднократна употреба, произведени от базираната в Обединеното кралство компания Vernacare.

Миналата седмица NIPH обявява, че щамът е открит в още осем други пакета от същия тип, което подсилва подозренията, че именно тези мокри кърпички са виновни за всички случаи.

Кърпичките, чиято употреба е преустановена по нареждане на NIPH, се използват в болниците за освежаване на критично болни пациенти, които са твърде болни или слаби, за да стават и да се мият сами. Следващата цел на NIPH е да открие какъв точно е мащабът на заразяването.

P. aeruginosa обикновено не вреди на здрави хора, но може да причини сериозна инфекция при пациенти с отслабена имунна система. Симптомите на потенциално фаталното заболяване зависят от това коя част от тялото е заразена, като може да варират от треска и главоболие до кожни обриви.

Бактерията се среща в най-различни места в природата, включително във влажната почва и във водата, но често попада и в болници и старчески домове заради способността си да заразява имунокомпрометирани пациенти. Колкото и странно да звучи, бактерията е в състояние да разгражда суров нефт, което означава, че може да бъде полезен инструмент при почистването на нефтени разливи, пишат от Science Daily. 

Подобно на други болнични инфекции, съществува и проблемът, че бактериите придобиват резистентност към антибиотиците. Поради прекомерната употреба и злоупотребата с антибиотици, лекарите по целия свят намират инфекциите с P. aeruginosa за все по-трудни за лечение. Всъщност Световната здравна организация изброява мултирезистентния P. aeruginosa като един от 12-те най-рискови "приоритетни патогена", които трябва да наблюдаваме стриктно.

Според статистиката на Centers ot Disease Control and Preventin през 2017 г. мултирезистентният P. aeruginosa е причинил приблизително 32 600 инфекции сред хоспитализирани пациенти и около 2700 смъртни случая в САЩ.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: