Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Опасност от тромбоза! 7 симптома, сред които изпотяване и изтръпване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:59 / 05.03.2022Коментари (0)934
©
Едно от най-честите и опасни усложнения, които се развиват при болни или вече преболедували COVID-19, са тромбите. На какви ранни признаци трябва да се обърне внимание и да се потърси помощ от лекар възможно най-скоро? Както установиха учени от университета в Упсала (Швеция), коронавирусът, като навлиза в тялото, повишава активността на протеин, който е отговорен за съсирването на кръвта.

В същото време, тъй като протеините в кръвната плазма, които също участват в образуването на имунния отговор, се активират, традиционните разредители на кръвта или работят по-лошо, отколкото при други обстоятелства, или не работят изобщо. Тромби при коронавируса се образуват поради прекалено силен имунен отговор на тялото.

За щастие, това не се случва в сто процента от случаите, но все пак делът на пациентите, които развиват тромбоза, включително смъртоносните ѝ форми (тромбоза на белодробните или сърдечните артерии), е доста голям. Някои ранни признаци могат да подскажат, че в тялото се образува кръвен съсирек и се налага спешно да се потърси помощ, пише "24 часа".

Крампи на краката

Много пациенти, които са имали тромб в долните си крайници, казват, че често са имали крампи на краката точно преди атаката. Ако това се случи, се налага консултация с лекар. Последствията може да са сериозни, ако се пропусне образуването на кръвен съсирек.

Изтръпване на крайниците

Ако това се случва често и особено ако се усеща изтръпване само на едната ръка или крак, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Този вид изтръпване е един от класическите симптоми при образуване на тромб.

Бледа кожа

Кръвният съсирек затруднява нормалното кръвообращение, което води до бледност в определени области на кожата. Ако единият крак (или част от него) е по-блед от другия, незабавно трябва да се потърси съвет от специалист - това може да е сериозен сигнал.

Промяна в температурата на кожата

Друг често срещан ранен симптом на тромб е промяна в температурата на кожата. Поради нарушен приток на кръв зоната над участъка, където е тромбът, може да стане по-студена или по-топла - и това е повод за незабавна консултация с лекар.

Болка в гърба

При периодична болка в гърба е малко вероятно човек да си помисли, че причината е тромб. Ако се образува кръвен съсирек в таза или в една от коремните вени, това може да се прояви чрез болки в гърба. При поява на такъв симптом се налага да се потърси специалист възможно най-скоро.

Прекомерно изпотяване

Този симптом не бива да се игнорира, ако се появи в комбинация с другите ранни прояви на кръвен съсирек. Най-често обилно потене се появява, ако се образува тромб в областта на сърцето или белите дробове. Това е много опасен симптом.

Затруднено дишане

Друг симптом, който е сигнал за образуване на тромб в белите дробове, е задухът. Това налага незабавна консултация с доктор. Може да се окаже наистина сериозно.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: