Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ибряма: Нямам вече никакъв спестен лев! Кой ще ми гледа семейството?!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:47 / 08.02.2022Коментари (4)396
©
"Нямам сила, разболях се. Не е от коронавирус, някаква настинка ще да е, защото днес съм по-добре, но няколко дни направо не можех да стана от леглото. Толкова ми беше зле, то и сега де, цялото тяло ме боли, имах треска." Това сподели гениалният кларинетист Иво Папазов. Той няма температура, но се чувства отпаднал.

"Не съм болен от коронавирус, симптомите ми са различни. Не мога и равновесие да пазя. Моята жена, като премина през вируса, още не може да се оправи от него", допълни Ибряма. Музикантът не обича да го съжаляват, но няма достатъчно средства, за да живее, а камо ли пък да празнува 70-годишния си юбилей, който е на 16 февруари.

"Откъде да намеря пари, за да почерпя хората, които най-много заслужават? Аман от този вирус! Така като си лежа, все се размислям. Труден ми е бил животът. Първо не можах да си изживея детството като хората. Аз съм от музикантско семейство, дядо ми беше зурнаджия, татко свиреше, братята ми също бяха добри на саксофон и ударни. Цял живот свирех, няма почивка - събота, неделя, постоянно, ходех на музикална школа, никога не съм имал време за спорт или футбол. И сега продължавах преди тази пандемия да работя, не спирах. А сега кой ще ми гледа семейството? Да, синовете ми големи, ама и те си имат семейства, не им е до мен", сподели музикантът.

Макар че няколко пъти предлагат на Иво Папазов да се махне от България, той продължава да твърди, че тук са неговите корени и голямата му любов към природата на страната ни.

"35 години чакам да се оправи тази страна. Навремето бях оптимист, вече не мога да бъда. Става по-лошо, децата ни заминават за чужбина, изтървахме си младите. Станахме държава на пенсионерите. А можех да живея навсякъде още по времето на Тодор Живков. Още тогава имах възможност да замина като политически емигрант. Но тогава направих къща, всеки ден вземах по една заплата, имах работа и бях доволен. А сега хората живеят с 200 лева на месец. Жена ми дори взема 125 лева пенсия, представяте ли си? Аз не мога да си платя водата, тока, а и сега, като падне тоя мораториум, дето говорят за него, през пролетта, как ще оживеем ние? Аз например нямам вече никакъв спестен лев", тъжен е музикантът.

Големият ни кларинетист, който превърна традиционната сватбарска музика в джаз феномен и прослави България по света, стана популярен с оркестър "Тракия", основан през 1987 г. В края на 80-те успява да подпише договор с британската звукозаписна компания Hannibal Records, с която издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна музика, цигански и турски ритми. След 1989 г. Ибряма започва да свири по цял свят с най-добрите джазмени, печели престижни международни отличия и възторжени отзиви от световната музикална критика. Дългогодишен член е на оркестър "Тракия" заедно с жена си - певицата Мария Карафезиева. От години семейството живее в старозагорското село Богомилово.

А дали на 16 февруари ще му се обади един от добрите му стари приятели Ахмед Доган, Ибряма сподели: "Което е право, право е - по едно време той ми даваше рамо - с негова помощ издадохме албумите "Полетът на Сокола" и "Панаир", но не съм искал повече от него. И, да, вярно е, че искаше да ми подари златен кларинет. Приятели бяхме, надявам се да не ме забрави сега, на 16 февруари. Но го разбирам, трудни времена са за всички, всеки се свил в черупката си", сподели Ибряма.

Преди години искали да пишат книга за живота му, но той отказал. "Щеше да я прави поетът Борис Христов, но аз вече не искам такава книга. Може би не й е времето", казва гениалният ни музикант.

Станал съм жалостив!

"Не знам дали помъдрявам и какво е това да се чувстваш различно от друг път, но нещо напоследък съм станал много жалостив. Всяко едно нещо ми е мило, освен че не ходя на лов, все ми е едно тъжно такова. Сигурно е от възрастта, но кой го е грижа за 70-годишния човек", все пак се опитва да се усмихне Ибряма.

Още по темата: общо новини по темата: 2977
04.10.2022 »
24.09.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
11.07.2022 »
предишна страница [ 1/497 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Несъмнено е гадно да си свикнал с един стандарт на живот и в един момент него да го няма. Съжалявам, че човекът не може да си плаща сметките, но... Самият той казва, че за ден е взимал една заплата преди. Много съжалявам, но повечето от нашите родители, както и ние самите НЕ сме имали този шанс. Ние работим по цял месец за една заплата. Безумие е да се каже, че проблемът е, че няма как да си празнува рождения ден. Къде са Ви парите? Къде? Изядени, изпити, раздадени? Една голяма част от родните звезди сега се оплакват, че взимат малки пенсии, а никога не са си плащали осигуровките. Значи сме тарикати като млади, а нещастни като възрастни? Защо да е наша грижа сега? Да, ясно осъзнавам, че парите за пенсии са "изчезнали" след падането на строя. Безумие са пенсиите, които получават възрастните, но масата от тях са работили за ЕДНА заплата на месец, а не за 20/например/. И държа да подчертая, че изказването ми за този човек няма нищо общо с етническата принадлежност. Никога не съм била и няма и да бъда расист.
0
 
 
Тоя какво се оплаква - да е спестявал....
0
 
 
От ДПС да му отпуснат една пенсия. Преди години взимали по една заплата на ден...днес нямат пари. Ами да си беше заделял по 1/3 от надника и да купуваш по един пендар ,сега щеше да си имаш кесия! А то....яли,срали ,а сега реват. Големи музиканти,спортисти,културисти ,а като човеци дребни душици. Скимтят!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: