Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Излязоха първите данни за ваксината на Moderna срещу "Омикрон"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:43 / 06.02.2022Коментари (0)973
©
Вариантът "Омикрон" вероятно не изисква специална бустерна ваксина. Стандартна подсилваща доза има същото ниво на защита, каквото и специалната ваксина на компанията Moderna, предназначена за борба с "Омикрон".

Това показва проучване на изследователи от правителството на САЩ, при което на маймуни, ваксинирани с две дози от ваксината на Moderna, 9 месеца по-късно се поставя или конвенционалния бустер на компанията, или такъв, насочен специално към варианта "Омикрон", предава Reuters.

Изследователите тестват различни аспекти на имунните реакции на животните и ги излагат на вируса. Те откриват, че и двата бустера произвеждат "сравними и значителни увеличения на неутрализиращите реакции на антителата" срещу всички варианти, включително "Омикрон", според проучването, публикувано на bioRxiv преди партньорска проверка - т.е. това все още е чернова. И Moderna, и BioNTech/Pfizer започнаха да тестват специфични за "Омикрон" бустери на своите ваксини в клинични проучвания върху хора. "Това е много, много добра новина. Означава, че не е необходимо радикално да препроектираме ваксината, за да я направим ваксина за "Омикрон", казва Даниел Дуек, изследовател на ваксините в Националния институт по алергии и инфекциозни болести, който ръководи проучването. Според Дуек причината е, че както оригиналната, така и специфичните за "Омикрон" ваксини са "кръстосано реактивни", което означава, че могат да разпознават много различни варианти на вируса.

Резултатите са подобни на проучвания, тестващи бустер на Moderna, насочен към Бета варианта на коронавируса, каза д-р Джон Мур, професор по микробиология и имунология в Медицинския колеж Уийл Корнел, който не е участвал в изследването. "Нека видим какво показват данните (от проучването) при хора. Данните за маймуните като цяло са доста предсказуеми, но ще ви трябват данните при хора", съветва д-р Мур. Едно от ключовите предимства на проучването на маймуните е, че изследователите могат да ги ваксинират с бустерна доза и след това да ги заразят с вируса и да измерят имунния отговор, нещо, което не може да бъде направено при опити с хора, обяснява Мур.

Молекулярният биолог д-р Георги Маринов обаче е на съвсем различна позиция в тълкуването на резултатите. Той отдавна предупреждава, че сегашните ваксини сами по себе си не могат да се справят с епидемията и че трябва "китайски подход" в целия свят. Това обаче отдавна се оспорва като невъзможно предвид факта, че вирусът премина в много животински популации и има животински резервоари.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: