Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Принцесата на цар Симеон - Калина разказва за живота и плановете си
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:29 / 16.01.2022Коментари (3)420
©
Тя е бохемът на семейството и принцесата на къщата. Родена със синя кръв, но израснала далеч от трона, от който баща й Симеон II е бил принуден да бяга, когато е бил дете. Така известното списание "Мари Клеър“ описва българската княгиня бунтар Калина Сакскобургготска.

Идната седмица, на 19 януари, тя празнува 50-годишния си юбилей. Само дни преди юбилея княгиня Калина разкри какви планове има за 2022 г. Пред испанското списание "Ола!“ тя припомни, че тази година ще се навършат 20 години от сватбата й с Китин Муньос. "Това е моята 20-а годишнина. Ще я отпразнуваме така, както трябва“, споделя тя. Калина разкри още, че тази година планира да пътува с мъжа си до Антарктида. Едно от многото неща, с които се занимава в България княгинята, се оказа и документален филм за културното наследство на България. "Подготвяме продукция за културното наследство на България, която ще е част от сериала "Обединени от наследството“. Искам да покажа това наследство на Китин, който е и режисьор на сериала. В тази продукция си сътрудничим и с проф. Христов Пимпирев“, обясни тя пред сп. "Ола!“.

Нейните творчески планове не са изненада, тъй като знатната особа прекарва доста време в България заедно със съпруга си, известния испански мореплавател Китин Муньос. В последно време прави впечатление, че двамата са решили да го карат по-свободно, вместо да спазват протокола в двореца "Врана“, където живеят родителите на княгинята цар Симеон II и доня Маргарита. Ето защо младите в рода често са засичани да нощуват в хотел на столичния бул. "Цариградско шосе“, както и на шопинг в близкия мол. Преди това те живееха в мароканската столица Рабат, където Муньос имаше бизнес. В началото на 2021 г. стана ясно, че фамилията е взела решение да се премести в родината на Симеон Сакскобургготски. Внукът му Симеон-Хасан пък бе записан да учи в Американския колеж в София.

Калина е единствената дъщеря на цар Симеон. Тя и четиримата й братя – Кардам (загинал при катастрофа), Кирил, Кубрат и Константин, са отраснали в Испания, но никога не забравят българските си корени. Княгинята завършва френски лицей и английски колеж в Мадрид. Следва в Лондонската академия по изкуствата и филология в Германия.

Освен че е единствената дъщеря на царя, Калина е и любимка на испанските медии. Гонсало Угидос от "Ел Мундо“ си спомня първия път, когато среща княгинята: "Kогато я видях преди много години, веднага я харесах. В нея имаше дързост. Казах си: "Тази принцеса е талантлива, дори повече от това - тя е гениална“. През годините тя претърпя много метаморфози. Промени и външния си вид, и дрехите, които носеше. Това ме накара да изпитвам огромно уважение към нея“.

"Има нещо велико и благородно в това да се опитваш да бъдеш различен, тоест извън стадото. Какво лошо има в това да прекараш живота си в опит да си различен? Калина има хиляди начини да бъде себе си, ту с полубръсната глава, ту платиненоруса. Нейният външен вид винаги е шедьовър, а шедьоврите са рядкост“, разказва още Угидос.

Въпреки че е отраснала в Испания и целият й живот е минал там, Калина държи изключително много на българското си потекло. Когато през 2002 г. се омъжи за Антонио Хосе Муньос-и-Валкарсел, известен като Китин Муньос, княгинята вдигна сватбата в България. Принцесата е искала и децата й да са родени в родината на баща й. По тази причина синът Симеон-Хасан е роден в столичната болница "Лозенец", а негови кръстници са принцеса Ирене, сестра на кралица София, и Мохамед VI от Мароко. Първите години от живота си Симеон-Хасан прекарва в Царска Бистрица.

Княгинята може и да се наслаждава на живота си в България и Испания, но любовта на мореплавателя Китин Муньос към Африка и приятелството на цар Симеон и кралската динaстия на Мароко карат двойката да се установи в Рабат. Княгинята и Китин споделят общи хобита и страст към приключенията. В този период Калина вече е доказала на всички, че е нестандaртна принцеса. По тази причина никой не е изненадан от брака й с авантюрист като Китин Муньос и тяхното решение да живеят извън рамката на семейство със синя кръв.

По време на живота си в Мароко Калина разказва пред "Ел Мундо“, колкото и екзотична да е пустинята, през лятото й липсват зелените гори и сладкият аромат на рози, какъвто няма никъде другаде освен в България. Където и да се намира по света, тя обича да прекарва Коледата в България заедно със семейството си.

Миналата година Калина обяви, че иска да живее в родината на баща си, за да е по-близо до него. Тя доведе със себе си съпруга си и сина си. Княгинята е споделяла желанието си да работи в музея на двореца "Врана" в София, място, с което е изключително свързана, и което много обича. В едно интервю Калина казва, че иска синът й, който вече е на 12 години, да опознае по-добре България.

Вкара конен ритуал в списъка на ЮНЕСКО

Известен факт е, че цял живот княгинята изпитва любов към конната езда и дори е участвала в състезания. Наскоро тя помогна един арабски ритуал, известен като "Фантазия“, да стане част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е традиционна демонстрация с коне, имитираща бойни действия, разпространена в Магреб. Обикновено се изпълнява по време на големи празненства и в края на традиционните берберски сватби. При традиционната "Фантазия“ група конници яздят в редица в продължение на няколкоститин метра, в края на които стрелят във въздуха със стари пушки. Принцесата не крие, че е влюбена в тази традиция, датираща от 16-и век."Първия път, когато я гледах, бях малка. Ходех в Мароко с баща ми на посещение на крал Хасан II“, разказва Калина, спомняйки си конниците с техните тюрбани, специални дрехи и ярки ботуши.

Твори с кости и растения

Ексцентричността на Калина не се състои само във външния й вид, но и в изкуството, с което се занимава дъщерята на Симеон II. Преди време тя разкри, че използва за декорация необичайни неща, като кости. "Прекарвам много часове в гората, яздейки коня си и с кучетата си. Интересувам се от изкуство. Когато се е случвало да намирам кости в гората в Рабат, веднага съм ги използвала за украса сред растенията в градината си“, признава тя. Калина обаче не приключва до там. Случвало се е да прибере в дома си и странно изглеждащи растения, корени или камъни. По думите й къщата в Рабат, в която живяха години наред Китин Муньос и синът им Симеон-Хасан, се превърнала в малък музей от всички неща, които е колекционирала през годините.

Сред многото таланти на принцесата е и фотографията. "Направила съм стотици снимки на специални моменти. Понякога просто улавям момент, поза, облекло, настроение... Харесвам и автопортрети. Много преди да излязат популярните селфита, вече имах много автопортрети, портрети, направени с Polaroid и стандартни фотоапарати“, споделя тя пред сп."Ола!“.

Съпругът й разкри тайната на щастливия си брак

Испанският мореплавател Антонио Хосе Муньос-и-Валкарсел, известен още като Китин Муньос, може да е познат у нас като съпругът на княгиня Калина. Той обаче по нищо не й отстъпва, когато става въпрос за ексцентричен живот. Китин е човек, който може да прекара цял ден, обикаляйки пустинята Сахара на гърба на камила, а следващия - споделяйки анекдоти за своите приключения и експедиции в баровски клуб в Манхатън. Точно по тази причина със съпругата си изглеждат родени един за друг. "Тайната на нашия щастлив брак се казва Калина. Тя е принцеса, която може всичко, има много спартанско възпитание и изисква много от себе си. Тя е способна дори да яде неща, които никога не бихте опитали“, хвали Муньос съпругата си. "Щастливи сме от 2000 г. Понякога се появяват фалшиви слухове за брака ни, но никога не сме имали криза. Каква е уловката? Важно е да се забавлявате и да искате най-доброто за човека, когото обичате.

Историята събра вестник "Телеграф".

Още по темата: общо новини по темата: 2977
04.10.2022 »
24.09.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
11.07.2022 »
предишна страница [ 1/497 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.01.2022 г.
0
 
 
На тази ,ако и сложат една коса в ръцете..коса за косене на сено...става грозна като смъртта.Явно природата не е била много благосклонна към външния и вид.Грозно чудовище.Чии ли грехове плаща?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: