Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кога ще има ваксина срещу "Омикрон"?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:48 / 05.01.2022Коментари (2)1104
©
Oдобрените в ЕС до момента COVID-ваксини са пет на брой. Техните производители работят усилено и върху вариант, който да защитава срещу Омикрон, пише DW.

Как върви работата им и кога можем да очакваме резултати?

BioNTech/Pfizer

На осми декември 2021 година американският концерн Pfizer публикува резултатите от първите лабораторни изследвания, съгласно които три дози от ваксината, която се произвежда съвместно с германската фирма BioNTech, неутрализират мутацията Омикрон.

"Данните показват, че нивото на неутрализиращите антитела спрямо Омикрон след третата ваксина е 25 пъти по-високо, отколкото след две." Същевременно от 25 ноември насам BioNTech/Pfizer работят по създаването на нова ваксина, защитаваща от Омикрон. Предположенията са, че първите количества могат да бъдат доставени до около 100 дни – в зависимост от решението на регулаторите. В съобщение на американския концерн се заявява, че ваксините срещу Омикрон ще са готови за доставка през март тази година.

Moderna

Шефът на американската компания Moderna Стефан Бансел отбеляза в края на ноември, че очаква "осезаем регрес" в ефективността на съществуващите ваксини спрямо новия вариант Омикрон и предполага, че през 2022-а година може да се наложи смяна на поколенията ваксини.

През декември Moderna публикува данни от изследване с участието на 20 доброволци, чиято цел е била да се оцени ефективността на бустерната имунизация с тази иРНК-ваксина срещу Омикрон. Както се оказва - при пациентите с трета доза ваксина антителата, които неутрализират Омикрон, са 37 пъти повече, отколкото при хората със само две ваксини.

Но компанията ще разработва и специална ваксина срещу Омикрон, както увери Стефан Бансел. Очаква се изпитанията ѝ да започнат в началото на тази година.

Johnson & Johnson

На 30 декември 2021 година американският производител на векторна ваксина срещу коронавируса Johnson & Johnson публикува резултатите от изследване, от което става ясно, че бустерната ваксина с техния препарат дава 85-процентна защита срещу тежко протичане на заболяването с хоспитализация. Изследването е направено сред медицински служители в Южна Африка и е показало, че рискът от хоспитализация след бустерната ваксина е намалял в периода, в който Омикрон е станал доминиращ вариант в страната. 

Още на 29 ноември от американската компания обявиха, че едновременно със събирането на данните за Омикрон вече са започнала работа и по създаването на нова ваксина, съобразена с тази мутация.

Astra Zeneca

В края на 2021-а година Оксфордският университет, който участва в разработката на ваксината на Astra Zeneca, обяви, че засега не вижда признаци отслабваща защита на препарата при заразяване с Омикрон. Същевременно от университета признаха, че не разполагат с достатъчно данни. 

Резултатите от изследване, публикувано от Оксфордския университет на 23 декември, показват, че нивото на антителата спрямо Омикрон при пациентите с бустерна доза е приблизително колкото и при Делта-варианта след две ваксинации.

На 22 декември от Astra Zeneca съобщиха, че съвместно с Оксфордския университет са започнали разработката на ваксина, съобразена с варианта Омикрон.

Novavax

На 22 декември, само два дни след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Novavax, Германия поръча първите четири милиона дози от този препарат. По данни на производителя, клинично доказаната ефективност на тази ваксина е около 90 процента. Но тези данни са от средата на годината, т.е. преди появата на Омикрон.

По думите на имунолога Карстен Вацл, препаратът на Novavax ще трябва да бъде променен, за да осигурява защита и от Омикрон. Като съответната оптимизация на изходния препарат ще бъде по-сложна, отколкото е при производителите на иРНК-ваксините.

От своя страна концернът Novavax още през декември съобщи, че е започнал разработката на ваксина срещу Омикрон. Планирано е производството на този препарат да започне още през този месец.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Другата седмица във вторник.А до неделя ще е готова ваксината и за следващата мутация.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: