Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фандъкова: София има най-високия кредитен рейтинг за България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:41 / 15.12.2021Коментари (0)324
©
Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основен фокус, които интегрираме във всичките ни проекти. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на чуждите държави. 

"Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София. Затова и строителството на метрото е мой личен приоритет, чието разширение не допуснах да спира. През последните 2 г. пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км“, каза Фандъкова.

Тя акцентира върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии. В София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая. "Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората. Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване“, допълни Фандъкова. "Буферните паркинги са друга стъпка, която дава възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града. Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите“, обясни кметът на София. Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града.

Столична община започна безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на домакинства с екологични отоплителни уреди. "Това е първата такава програма, насочена към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 семейства вече са с подписани договори, а още 1100 заявиха желание през този година“, уточни кметът.

Запазването на финансовата стабилност на общината беше най-важната ни задача в кризата, която породи КОВИД-19 и ограничителните мерки. Това не беше лесна задача, но се справихме. Днес София има най-високия кредитен рейтинг за България“, каза Фандъкова. Тя подчерта, че от декември София е част от системата на държавните финанси и основна част от общинските средства са в БНБ, което гарантира стабилност и повече прозрачност. "Голямото предизвикателство пред града сега са покачващите се цени на природния газ и електричеството. От една страна, общината вече плаща в пъти увеличени сметки за улично осветление и за градския транспорт. А от друга, се нуждаем от стабилно решение за сметките за топлинна енергия – както за "Топлофикация София“, така и за столичани. По тези теми всички общини се нуждаем от подкрепата на държавата и ясен механизъм за навременни компенсации, каза Фандъкова.    

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на представителите на дипломатическите мисии за сътрудничеството и подкрепата, която оказват на столицата.  "Получихме огромна подкрепа по една от най- важните теми за града от посолството на САЩ и лично на  посланика  Н. Пр. Херо Мустафа. Със средства, осигурени от правителството на САЩ,  бе изготвен анализ за оздравяване на "Топлофикация“. Задно с посолството на Франция и фондация "Конрад Аденауер“ преди дни  проведохме важна конференция за развитието на зелените пространства, каза още Фандъкова.   Столичната община е получила съдействие от посолството на Германия за Центъра за съвременно изкуство "Топлоцентрала“, а с посолството на Нидерландия общината продължава проект, свързан с уличните артисти.

Кметът припомни, че заедно с посолството на Израел София подготвя  дни на Тел Авив в София и дни на София в Тел Авив и им благодари за инициативите против антисемитизма и езика на омразата . От  посолствата на Великобритания, Испания и Швеция Столичната община получава подкрепа в сферата на екологията и мобилността. Фандъкова благодари и на Грузия за това, че тази година в Тбилиси бе именувана градина на името на София.  Кметът отправи благодарност към всички посолства, с които София работи за културно сътрудничество.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: