Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заради "Омикрон" Дания затваря училища и нощни клубове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:36 / 13.12.2021Коментари (0)862
©
Дания затяга мерките за борба с разпространението на коронавирус. Датският премиер Мете Фредериксен обяви удължаването на коледните ваканции за учениците. Училищата ще бъдат затворени от следващата сряда. Очаква се децата да се върнат в клас едва на 5 януари. Освен това от 10 декември нощните клубове в страната ще бъдат затворени и всички концерти с повече от 50 души ще бъдат отменени, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Изискванията за използване на лични предпазни средства също се разширяват: сега посетителите на кафенета или ресторанти отново трябва да носят маски, когато се движат из залата. Фредериксен каза, че Дания е в състояние да се подготви за увеличаване на случаите и хоспитализациите в началото на есента. Затова първоначално, според нея, в страната са правени опити за повишаване на нивото на ваксиниране на населението. Въпреки това бяха необходими нови мерки в рамките на борбата с варианта "Омикрон“.

През септември Дания отмени всички мерки за борба с разпространението на коронавируса. Със 77% от жителите си напълно ваксинирани, Дания е много по-напред от северните си съседи, както и от Германия. Освен това Дания престана да класифицира COVID-19 като "опасна болест за обществото“, което преди това беше основата за по-строги мерки. По-късно това решение беше отменено.

От октомври броят на новите инфекции нараства с все по-бързи темпове, а през последните няколко седмици заболеваемостта вече няколко пъти достигна рекордни нива. Всеки ден в страна с население от 5 милиона, около 7 хиляди души се заразяват с коронавирус.

Напоследък в Дания също се наблюдава рязко увеличение на броя на инфекциите с варианта "омикрон“. Съвсем наскоро броят на заразените с новата мутация достигна 800. Здравните власти обявиха, че е невъзможно да се проследи веригата от инфекции.

Дания е една от малкото страни, които извършват секвениране на всички положителни проби. Според Фредериксен експертите изхождат от факта, че вариантът омикрон означава "повече случаи на инфекция, повече болни и вероятно повече хоспитализирани“. "По този начин новият вариант крие и значителен риск от създаване на критична тежест върху здравната система и затова трябва да действаме по-активно“, каза премиерът. Фредериксен посочи, че тези мерки не означават ново блокиране и че Дания е в по-добра позиция от другите страни. Тя подчерта, че Дания трябва да спечели време, както и да разшири кампанията за ваксинация, съобщава Frankfurter Allgemeine.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: