Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От полунощ Израел затвори границите си за чужденци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 29.11.2021Коментари (0)789
©
Израел реши да затвори страната за чужденци в продължение на 14 дни. Мярката влезе в сила от полунощ и има за цел да ограничи разпространяването на новия вариант на Covid-19 Омикрон.

В страната вече има потвърден един такъв случай, други 7 души се проверяват. 

На този фон през миналата седмица започна ваксинирането на израелските деца на възраст между 5 и 12 години. Израел е втората страна в света след САЩ, в която масовото ваксинират толкова малки деца, съобщава БНР. 

Призивът за ваксиниране на децата обаче предизвиква сериозни спорове както сред родителите, така и сред педиатрите.

Кампанията по медиите за ваксинирането на децата не е особено интензивна. Все още осигурените дози ваксини на "Пфайзер“ за деца са едва 10 000.

Практикуващи детски лекари категорично отказаха да отговарят на въпроса ни: какви са плюсовете и минусите от ваксинирането на толкова малки деца. Отговори успяхме да получим на конгреса на педиатрите, който се състоя миналата седмица в Тел Авив.

Първият ни събеседник е проф. Дан Мирон, съветник по детски инфекциозни заболявания в болниците в Афула и Наария в Северен Израел.

"Децата трябва да се ваксинират. Понякога болестта преминава леко и безсимптомно, но последствията от нея често са по-сериозни от самото й протичане. Засяга най-вече сърдечно-съдовата и дихателната им система. Израел е една от страните с най-голям процент имунизирани възрастни. В последно време част от хоспитализираните са се заразили от децата си, които посещават училище или детската градина. Против затварянето на учебните заведения съм и срещу дистанционното обучение на толкова малки деца, които пречи на социализацията им. "Домашният им затвор“ може да доведе до обездвижване, с всичките му последици, и до психически отклонения. Едва ли скоро ще се разделим с пандемията. Тя има своите пикове и спадове. Не се знае точно какви мутации ще се появят, дали няма са се наложи самите ваксини да се изменят в съответствие с това. Който си мисли, че сме овладели болестта, дълбоко се лъже. В близките 2 години нашия живот ще продължава да е под знака на коронавируса. Надавам се да изобретят лекарства, но за сега най-надеждното средство си остават ваксините.“

"Като най-често изтъкван довод "против“ се сочи фактът, че фирмите, разработили ваксини за деца, не са наясно със страничните им ефекти. При четвъртата вълна (в Израел тя беше в края на август и през септември) най-тежко боледуваха децата. Щом тази ваксина е добра и за рисковите групи и за възрастните, не виждам защо да не може да бъде използвана в детски дозировки за най-малките. Опасенията са, че твърда бързо са разрешили използването й. 

В САЩ заболеваемостта у децата е спаднала рязко. Да не забравяме, че въздействието де факто е след 3 седмици. Сега при нас има спад на болните, но не може да прогнозираме епидемиологичната обстановка след 3 седмици, да не говорим след 6, когато ефективността на ваксината от първата доза може да намалее. Може да се наложи и бустерна ваксина. Някои родители са съгласни да имунизират децата само преди пътуване в чужбина. Те изчакват, да не би до лятото ефективността на ваксината да намалее. При другите имунизации: против едра шарка или детски паралич, не изчакват да има епидемиологична вълна, за да имунизират децата. Правят го преди това“, коментира проф. Мирон.

Доста по-предпазлив в оценката си е проф. Цвика Гранот от Йерусалимския университет.

"Като лекар бях привърженик на имунизиране на възрастните и хора в рискови групи, независимо от възрастта. Самият аз съм ваксиниран. Но като педиатър считам че ваксината е базирана на сравнително кратки изследвания: върху 1500 деца, от които половината са получили плацебо. Всички други ваксини за деца са по класически технологии, а тези срещу ковид по експериментална и напълно нова. Защо да я изпитват върху нашите деца? Поне 20 години са нужни да се разберат страничните й ефекти. Против съм здрави деца да бъдат масово ваксинирани за болест, която сравнително малко засяга подрастващите. В цял Израел само 150 деца са починали от коронавируса, при това са имали и други тежки заболявания. Рисковите групи трябва да се ваксинират, но не и масово всички, освен ако се появи щам, опасен за деца. Не трябва да се подлага на изпитание младото поколение, за да се защитят възрастните! Големият ни късмет в Израел е, че имахме правото и възможността да се ваксинираме между първите в света. Но това е наше право, а не задължение“, изтъква проф. Гранот.

"Като лекар се опитвам да дам на родителите пълната картина с плюсовете и минусите. Те са достатъчно интелигентни, носят пълна отговорност за децата си и ще решат как да постъпят.“

Според телефонно изследване с 500 родители, проведено от болничната каса "Макаби“, малко над 40 на сто от тях са съгласни да ваксинират децата им, около 30 на процента се колебаят, а останалите са категорично против.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: