Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кацаров: Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:00 / 14.10.2021Коментари (1)637
©
"Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следи много добре развитието на ситуацията". Това заяви в студиото на "Здравей, България" здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Здравният министър добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

За мерките

"Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места", обясни здравният министър.

"Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни".

За здравната система

"Вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа. На брифинга вчера показахме ситуацията в нашия район, за да се види, че ние не сме отделен случай. Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система".

За високата смъртност

"Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. Лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация сред населението. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега", обясни д-р Кацаров.

За ваксинацията

"Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки", каза здравният министър.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

За нарушенията на наредбите

"Извършват се стотици проверки всеки ден. Призовавам гражданите да информират контролните органи за всеки случай. Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности", каза Кацаров.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тоя, балабар с псевдо президента и служебното правителство са за публично обезглавяване
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: