Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Асошиейтед прес": Българите не вярват във ваксините, готвят се за нова смъртоносна вълна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:56 / 09.09.2021Коментари (0)565
© Reuters
И днес по стените на великотърновската болница висят оцветени детски рисунки с призиви за ваксинация и лозунги като "Вие сте нашите супергерои“. За жалост, обаче, бъдещето не изглежда толкова шарено и решението на тази ситуация в момента е неясно, пише "Асошиейтед прес“ в свой репортаж за COVID ситуацията в България под заглавие "Най-слабо ваксинираните в ЕС се подготвят за нова смъртоносна вълна“.

"Те не вярват във ваксините“, коментира за сънародниците си пред агенцията началникът на екипа по ваксинирането в старопрестолния град. В текста се отбелязва, че България е с едно от най-високите нива на смъртност в рамките на Европейския съюз и в момента е налице ново рязко повишение на бройката на хоспитализираните заради вариант "делта“ на коронавируса. "въпреки това, хората в тази балканска държава са най-колебливи в съюза за ваксинирането срещу COVID-19“, отбелязва агенцията. 

АП подкрепя твърдението и с конкретни данни – само 20% от възрастното население е напълно ваксинирано, като средният процент за останалите страни в ЕС е 69%.

Болниците и пунктовете са отворени всеки ден за желаещите да се ваксинират, но за жалост  те не много. Според едни причината е страхът, съмненията във ваксините, а според други тя се крие в липсата на реална информационна кампания и политическата нестабилност.

В контраст на това много от интензивните отделения в страната са пълни, като по-голямата част от хората там не са ваксинирани.  В отговор именно на това тревожно положение правителството въведе и по-строги мерки, които влязоха в сила вчера.

Според Мария Шаркова, специалист по обществено здраве, ниските нива на ваксинация са резултата от ниското доверие на хората в официалните институции, политическата нестабилност и слабата информационна кампания. Тя допълва, че известна вина трябва да се носи от правителствената програма за ваксинация. Решение на ситуацията за нея е въвеждането на задължителна ваксинация.

"Правителството няма изградена стратегия как да се борят с колебанията при ваксините. Министерството на здравеопазването разчита главно на съобщения на уебсайта на министерството и не мисля, че някой всъщност продължава и го чете. Най-добрата политика за такива колебливи страни и население, като нашето, са задължителните ваксини. Но превръщането на ваксините срещу COVID-19 в задължителни може да рискува допълнително поляризиране на проблема“, коментира Шаркова пред АП.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: