Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Чорбанов: Мерките твърдо бяха неадекватни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:51 / 20.05.2021Коментари (4)702
©
На фона на затихващата вълна на коронавируса, се заговори за по-опасни варианти. Гърция въвежда задължителна имунизация за професиите на първа и втора линия. Ще я последва ли България и това ли е начинът за постигане на колективен имунитет?

"Аз съм твърдо "за" задължителната имунизация, когато става дума за особено опасни инфекции с изключително голяма смъртност. Този вирус, както и грипният, има много силен социален ефект. Но в никакъв случай не е от тези, които може да бъдат сложени в тази графа. В този аспект съм против задължителността. За болните и възрастни хора е оправдано да рискуват с ваксината, отколкото да рискуват с вируса", заяви проф. д-р Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН.  

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че изборът на работа в тези сфери е свободен и хората не са там на робски труд. Всеки лекар и човек, срещащ се ежедневно с много хора, има свободната воля да избере дали да се предпази или не, категоричен е проф. Чорбанов. 

"Ваксините са факторът, който прави колективния имунитет за редица заболявания, за които имаме политика ваксините да са задължителни. Тук става дума за съвсем друго нещо. При положение, че много голяма част от населението се е срещала с вируса, колективният имунитет ще бъде сбор между ваксинирани и прекарали заболяването", уточни той.

Убеден е, че рисковите групи трябва да бъдат имунизирани, както и всеки, който се чувства застрашен. За здравите хора в трудоспособна възраст би следвало да е въпрос на избор, смята имунологът. 

"Измерването на антитела не е фактор за защита на населението. Една компонента от защитата е. Огромната част от защитата е от фактори в имунната система, които срещат целия вирус. Това, че един вирус е мутирал, може да заразява повече хора или да стане по-слаб, но не го прави по-малко разпознаваем за имунната система", обясни проф. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Третата вълна с британския щам порази хора, които при първата и втората вълна не бяха заразени. Той заразява в по-голяма множественост. Не можем да гадаем какво би се случило, ако индийският щам се прехвърли в Европа. Той няма как да бъде скрит от Европа. Великобритания ще бъде тест доколко ваксините са ефективни върху този щам", каза още той. 

"Мерките твърдо бяха неадекватни, справиха се лекарите. Над година продължават да бъдат страшно натоварени. Впечатлен съм как реагираха медицинските екипи на всичко, което се случва", каза още проф. Чорбанов.

Имунизираните трябва да носят маски на места с висок процент на коронавирус

Самият той също пребори коронавируса, но признава, че е останал изненадан, че може да заболее толкова тежко. Здравият организъм не спира вируса. Излязох доста бързо и вече спортувам активно, сподели директорът на департамент "Имунология". 

Проф. Чорбанов бе депутат по време на краткия живот на 45-ото Народно събрание. Признава, че парламентът му се е сторил странен и с прекалено много притовоборства.

"Радвам се, че парламентът вече прилича на истински, където хората не са съгласни с една или друга политика и изразяват мнение. Особено съм горд от гласуването на Изборния кодекс, който би дал различни правила за провеждане на избори. Категорично това бе най-същественото, от което трябва да започнат промените", заяви той.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как не те е срам бе ЧОРБАНОВ,ТИ ЗАЩО БЕШЕ БОЛЕН ОТ КОВИД-19.???И ТИ СИ ЕДНА ФУРНАДЖИЙСКА ЛУПАТА.ЖАЛКО ЗА ТЕБ.
0
 
 
Аз мислих,че съм го изкарал,ама май не съм! Ама кога каза,че няма да се ваксинира,беше убеден,че го е изкарал. Ти какъв боклук си ? Ако и да е професор,който се отърка у онзи бастун Учиндолски и става лъжлив боклук,като него.Мерките се провалили,но не сме имали локдауни.А онези дето имаха,провалиха ли се ?
0
 
 
значи ,другарю ПРОСТАК,мерките хем не бяха адекватни,хем се справихме добре медиците!Май се бориш за титлата *Най-голям глупак сред лекарите* заедно с мангърчето?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: