Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български лекар в САЩ: Има вероятност страничните ефекти да не са от "AstraZeneca"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:40 / 14.03.2021Коментари (0)630
© GettyImages
AstraZeneca съобщи, че се готви да поиска спешно одобрение за употреба на ваксината срещу Ковид-19 в Съединените щати. Кога ще има решение и основателни ли са притесненията за безопасността на ваксината - говори д-р Румен Хичев - ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в американското Министерство на здравеопазването.

Милиони дози от ваксината на AstraZeneca са складирани в Съединените щати и чакат одобрението на Агенцията по храните и лекарствата. А бавната оторизация се дължи на дългата процедура, посочва д-р Румен Хичев, който е част от американския кризисен щаб за коронавируса.

"Върви се по техническата процедура, която включва доста стъпки. Предполагам, че забавянето е поради по-късно подаване на молбата", заяви д-р Хичев. 

Резултатите от американското проучване на ваксината на AstraZeneca трябва да станат ясни до 6 седмици. Очаква се изследванията да хвърлят светлина върху опасенията, че тя повишава риска от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза. Д-р Хичев смята, че е малко вероятно препаратът да води до тежките странични ефекти, пише Bulgaria On Air.

"Има реална вероятност да не са свързани с ваксините, но все пак при такива случаи за безопасност винаги се изчаква да излезе официалния резултат от изследването", добави той.

Вълната от информация за животозастрашаващи реакции към ваксината на AstraZeneca се появява в критичен момент, когато все повече варианти на вируса се разпространяват по целия свят. Разклащането на доверието в имунизацията може да се окаже повратна точка в борбата с пандемията, смятат специалистите. А Д-р Хичев е категоричен - поставянето на ваксина - независимо коя е тя - е най-разумният ход в момента.

Пандемията обаче не може да бъде преборена само с ваксина, необходимо е и разработването на ефикасни антивирусни лекарства, посочи още българският лекар. Той допълни, че два медикамента показват обещаващи резултати в проучванията в Съединените щати. Единият от тях - Молнупиравир е преминал втора фаза от клиничните изпитания успешно. Хапчето се прилага в началото на заболяването като неговото действие е да спре вируса да се размножава и да смекчи симптомите.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: