Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Доц. Борислав Борисов: Колкото повече ваксинирани, толкова по-нисък ръст на мутациите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:11 / 11.03.2021Коментари (0)610
©
Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на мутации ще намалее. Този вирус мутира там, където стои дълго в организма и има една-единствена цел да се възпроизведе.

Това заяви в "Денят започва" по "БНТ", председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов.

Според него, шансът ваксиниран човек да бъде разпространител е сведен до минимум, а рискът от усложнения и от хоспитализации също вече е драстично намален.

"За първи път излязоха данни от реалната практика и те са много убедителни - става дума за над 1 млн. ваксинирани между 20 декември и 2 февруари, и данните са много категорични. Между втора и трета седмица от първа доза имаме понижен риск от инфектиране с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% намален риск от инфектиране", обясни той.

Това по думите му е прецедент в историята на ваксинационните програми, когато освен данните от клинични изпитвания, имаме и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото.

"В момента има 80 ваксини в клинични проучвания, 16 от тях са в последните си фази. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума наистина за огромен ресурс и много сериозен доказателствен материал", каза още доц. Борисов.

Амбицията на науката в момента е да създаде универсална ваксина. Включват се нови платформи, разработват се нови концепции.

"Една от тях са т.нар. протеинови ваксини. При тях човек не се ваксинира с аминокиселини, а с протеин, който напомня на шиповия протеин, прилича много на него и съответно организмът го разпознава и мобилизира своя арсенал", допълни доцентът.

Според него първата такава ваксина ще бъде внесена за одобрение от Европейската агенция до края на месеца, защото проучването е готово и резултатите са налице.

На базата на много сериозни анализи за т.нар. антитела, тези, които неутрализират ефекта или на шиповия, или на мембранния протеин, се разработват нови платформи, като се използват самоамплициращи се или самоусилващи се РНК ваксини, при които дозата е по-ниска, но е комбинирана с безопасен вирус.

В момента има проучвания и за ваксина за деца между 12 и 18 години, разработват се и ваксини за бременни, а има идея есента да се разработи комбинирана ваксина за коронавирус и грип.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: