Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Tеолог: Грях е да ядем месо, мляко и сирене
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:43 / 08.03.2021Коментари (3)759
©
"Когато се отнасям към животните така, сякаш са някакъв полуфабрикат, цялата ми душа загрубява, нещо в мен самия умира." Разговор на "Deutsche Welle" с германския теолог Райнер Хагенкорд за консумацията на месо, вината и морала.

- Всяка година в Германия се колят над 750 милиона животни. Вие твърдите, че от християнска гледна точка това е много проблематично. Защо?

Като теолог аз твърдя, че нашата система на индустриално месопроизводство е изградена на базата на структурен грях. От тази система губят всички - земята, въздухът, животните, водите, биологичното разнообразие, работещите. Единствените, които печелят от тази система, са месопроизводството и фармацевтичната индустрия. Теология, която въздига човека до венец на творението, а деградира природата до обикновен склад за ресурси, е съотговорна за екологичната катастрофа.

- Eкологията играе централна роля във Вашите проповеди. Как се приемат?

Постоянно забелязвам, че на много хора изобщо не им е позната системата на индустриално месопроизводство и нейните мащаби. Мнозина не знаят и това, че тропическите гори се изсичат, за да бъде утолен гладът за евтино месо в индустриалните държави. И тогава засягам въпроса за вината, като не изключвам и себе си, защото в случая става дума за една система, а не за вината на отделен човек.

- Коя система имате предвид?

Скандалът в най-голямото месопреработвателно предприятие в Германия "Тьонис“ показа не само трагедията на животните, но и драмата на хората, които са държани там като роби. Когато се отнасям към животните така, сякаш са някакъв полуфабрикат за месната индустрия, цялата ми душа загрубява, нещо в мен самия умира.

През 2019 година оборотът на кланиците и месопреработвателните предприятия в Германия е възлизал на 42,5 млрд. евро

 - Какво означава това за онези от нас, които консумират месо?

За разлика от животните, човекът винаги има избор. Ние можем да се откажем от консумацията на месо и да изберем един по-ненасилствен начин на съществуване. Според мен, вече няма морален аргумент, който да оправдава консумацията на месо.

- Означава ли това, че щом ядеш месо, значи не си добър християнин?

Да, това наистина е проблем. Но аз нямам намерение да казвам на хората: правете това или не правете онова. Църквата прекалено дълго се е представяла за морална инстанция. Аз просто събирам факти и ги показвам на хората. Като теолог и човек, обърнат към Бога, не мога да разбера как една религия, която твърди, че се основава на милосърдието, солидарността и съпричастието, отказва да прилага тези принципи спрямо животните.

- Християнството следва примера на Исус. Знаем ли дали той е консумирал месо?

Библията не ни казва, че Исус е бил вегетарианец. Но какво яде той на тайната вечеря? Хляб. Исус яде хляб, а не месо. Историци разказват освен това, че на определени празници храмът в Ерусалим се е превръщал в гигантска кланица. Цялата религиозна каста, цял Ерусалим е живеел от такива кланета. Но ето, че се появява мъжът от Назарет и казва: "Това, което вършите, е богохулство“.

- Вие сте вегетарианец, но ядете млечни продукти. А както знаем, животни се колят и за нуждите на млечната промишленост. Това не Ви ли притеснява?

Да, притеснява ме, но засега не мога да се откажа от млякото и сиренето. С това поемам вина върху себе си. Намирам се в голям конфликт, защото знам, че действам грешно и искам да се поправя. Затова като свещеник никога не бих сочил укоризнено с пръст към другите. Аз съм грешен човек, а живея заедно с животни, които нямат грях. Това само засилва моето уважение към тези създания. И някой ден със сигурност ще успея да кажа: "Не искам да ям моите побратими“.

Още по темата: общо новини по темата: 2343
15.05.2023 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз поне преди да изям нещо, го убивам! А този доматите ги яде ЖИВИ! ;) Представете си какво ще представлява вечерята, ако зеленчуците и плодовете квичаха като свине! ;) Това е живота, каквото и да правиш, все ще навредиш на някой или нещо... Друг е въпроса, че ако не ядем свинско, популацията на свинете в световен мащаб щеше да е с 99.9% по-ниска. По-добре ли е да не са се раждали...? Трябва да питаме тях!
+1
 
 
Като не яде месо да ми яде краставицата.
+1
 
 
Хората винаги използват двойни стандарти, за да оправдаят противоречията в себе си. Това си има и термин в психологията. Не е нещо ново. Всеки, според това, колко се е осъзнал и какво енергетично ниво е достигнал, сам решава как да постъпи. Какво ще стане, ако изядете домашната котка или куче? Качете го във фейса и ще се отприщи вълна. Даже и в затвора може да Ви вкарат. И така нататък……Който е без грешен, нека пръв хвърли камък.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: