Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В САЩ: Случаите на COVID-19 растат при отворени ресторанти
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:21 / 08.03.2021Коментари (0)585
©
Отварянето на ресторантите и отмяната на задължителните маски са свързани с повишение на случаите на COVID-19, предупредиха изследователи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. "Ню Йорк Таймс" публикува заключения от наблюденията им в различни щати по повод решението на Тексас и Мисисипи да отменят изискването да се носят маски.

В районите, където бяха отворени ресторантите, се наблюдава увеличение на броя на новите случаи около шест седмици по-късно, а смъртността се увеличава около 2 месеца по-късно. Изследването не установява причинно-следствена връзка между двете, но резултатите от него се покриват с други, които показват, че носенето на маски намалява разпространението на заразата и че затворените пространства са рисково място за заразяване заради аерозолите, които могат да се задържат във въздуха и с които се пренася вирусът, посочва изданието, цитирани от "Segabg.com". 

"Когато се носят маски, наблюдаваме намаление на случаите и смъртността. Когато ресторантите са отворени, има увеличение в броя на случаите и на починалите", казва Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол на заболяванията. "Затова препоръчваме мерки в тази посока, особено когато сме в плато с висока заболевамеост", допълва тя.

В петък Националната ресторантьорска асоциация на САЩ, която представлява 1 млн. ресторанти и заведения, критикува изследването на центъра и го обяви за "необоснована атака срещу най-засегнатия сектор в пандемията". Асоциацията изтъква, че авторите на проучването не са наблюдавали други фактори извън отворените ресторанти, които биха могли също да допринесат за ръст на заболеваемостта - например заразяване на работното място и пр.

"Ако се установи, че когато има ръст в продажбите на сладолед, се увеличават и нападенията от акула, това няма да означава, че сладоледът причинява нападенията от акула", посочва асоциацията в изявление. Оттам критикуват авторите на изследването и за това, че не са измерили доколко мерките се спазват, освен това не са откроили разликата между храненето на открито и на закрито. "Безотговорно е да се стоварва цялата вина за разпространението на COVID-19 върху една единствена индустрия", заявяват ресторантьорите.

В САЩ случаите и жертвите започнаха на много места да намаляват, поради което местните власти започнаха да отпускат ограниченията. Наскоро в Ню Йорк бе разрешено ограничено посещение на ресторантите. В четвъртък губернаторът на Кънектикът обяви, че по-късно този месец ще бъдат отменени ограниченията в капацитета за ресторанти, фитнеси и офиси. И на двете места маските все още са задължителни.

Колкото и бизнесът да оспорва заключенията на центъра, учените не са изненадани от тях. "Изследването не ни изненадва - казва Джоузеф Алън, професор от института по обществено здраве на Харвард. - Изненадващо е, че някои щати решават да игнорират данните и да отварят твърде бързо, премахвайки изискванията за носене на маски и отваряйки ресторантите".

Според други учени, новите данни потвърждават отдавна известното, че вирусът се разпространява главно по въздушен път, че физическата дистанция може да не е достатъчна за предотвратяване на заразяването в някои ситуации и че маските поне частично блокират пренасяните по въздуха вирусни частици. Здравните съветници на президента Джо Байдън смятат, че не е сега моментът да се разхлабват ограничения. В четвъртък среднодневният брой нови случаи остава 62 924. В сравнение с две седмици по-рано се отчита намаление от 14%, но все пак новите случаи остават близо до пиковите стойности от миналото лято. Въпреки че смъртността намалява, отчасти благодарение на ваксинационната кампания в старческите домове, все още е нормално да се регистрират по 2000 починали на денонощие.

В сряда Джо Байдън обяви решението на губернаторите на Тексас и Мисисипи да свалят задължителните маски и да отворят без ограничения за "голяма грешка", която отразява "неандерталско мислене".

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: