Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полската алпинистка, която беше със Скатов под К2: Той имаше лоши предчувствия още в базата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:18 / 16.02.2021Коментари (2)657
©
В неделя България се прости с алпиниста Атанас Скатов, който на 5 февруари загина при слизане от лагер 3 след неуспешен опит за зимно изкачване на К2 (8 611 м) в планината Каракорум.

Бившата полска лекоатлетка Магдалена Гожковска, която от три години е активна алпинистка, заедно с българина беше част от 19-членната международна експедиция за атаката на К2 в началото на този месец.

"Мач Телеграф“ я потърси за интервю, в което полякинята говори откровено за спомените си от Атанас Скатов, за нечовешките условия в планината Каракорум и за разигралата се там трагедия.

- Откога се познавате с Атанас Скатов?

- Запознахме се през септември 2019 в в столицата на Непал - Катманду. Той отиваше за Даулагири, аз - за Манаслу. Сегашната експедиция за зимно изкачване на К2 ни беше първата съвместна и както се оказа по-късно, за съжаление, и последната…

- Преди да разпънете палатки в базовия лагер под К2 (5 000 м), къде беше сбирката за тази експедиция?

- В пакистанския град Скарду. Там летището е на 2 230 метра надморска височина и е последното, на което кацат самолети в близост до целта ни – връх К2. На 18 декември излетях от Варшава заедно с моя височинен фоторепортер Освалд Перейра първо за Доха, оттам на следващия ден за Исламабад и на 20 декември пристигнахме в Скарду. Там чакахме четири дни и през това време към нас се присъедини и останалата група алпинисти, в това число и Атанас. На 24 декември, Бъдни вечер, започнахме трекинга до базата. На повечето участници в експедицията агенцията, която организираше всичко, беше "Seven Summit Treks". На трекинга имахме един директор по организацията, така че тръгнахме всички заедно.

- На 5 февруари Атанас Скатов успя да достигне до лагер 3 (7 350 м). Вие обаче заради здравословни проблеми трябваше да се откажете доста по-рано. Какво се случи?

- Моето участие в експедицията приключи три дни по-рано – на 2 февруари в лагер 1 (6 000 м). Сутринта в деня на тръгването с Освалд нагоре, настроението ми беше оптимистично. За съжаление, с височината положението рязко се промени. Започнах да повръщам всичко, включително вода, лекарства, да не говорим за храна. Пътят до лагер 1 при - 40 градуса за мен се превърна в истинска драма. Освен огромното изтощение, фарът ми спря да работи. Всичко това се случи в ледена зона с наклон от поне 50 градуса. Без да виждам нищо, трябваше да сменя оборудването в пълен мрак, без да съм сигурна дали избирам правилното въже… Знаех, че трябва да стигна до лагер 1 на всяка цена. Бях евакуирана с военен хеликоптер обратно в Скарду. Това сложи и край на мечтата ми тази зима да изкача К2.

- Атанас Скатов също имаше подобни здравословни проблеми. Беше приемал антибиотици.

- Да, знам, че и той като мен имаше стомашно-чревно разстройство, толкова силно, че и при него беше съпроводено с повръщане. Може би една и съща бактерия ни навреди и на двамата… Пък и не само на нас. В началото и други хора от групата имаха подобни проблеми.

- Каква е причината според вас? Може ли някой умишлено да ви е навредил?

- Санитарните условия бяха далеч от изискванията. Все пак от 24 декември живеехме на 5 000 м височина, където няма вода и за да пиеш, трябва да си разбиеш парче от ледника. Ограничено беше също така количеството газ, на която се готви, така че смятам, че натравяния в такива условия, са абсолютно нормални. Не бих искала да хвърлям вина върху някого и никого не подозирам за нищо.

- Колко човека наброяваше цялата група?

- Не знам точно. Но алпинистите бяха 19 човека плюс няколко шерпи.

- Кой тръгна първи към К2 – вие или Атанас?

- Ние с фотографа и шерпата ни. Нашите планове за щурма на върха бяха по-различни. Ние спахме в лагер 1 (6 070 м), а Атанас веднага продължи към лагер 2 (6 760 м). Имаше оставени някакви неща там. Всеки самостоятелно планираше акцията си по изкачването към К2. Трябва да подчертая обаче, че българинът беше невероятно добре подготвен.

- Трагедията с Наско се случи на 5 февруари. Вие как разбрахте?

- Нашият офицер за връзка ми написа на WhatsApp: "Магда, Атанас не е жив, паднал e“. Аз автоматично проверих GPS-а му и на него видях това падане… Просто не можех да повярвам, че това е истинa! Не бях в състояние да повярвам… Пак погледнах GPS-а. Да, беше падане – няколкостотин метра, може би даже 2 км, защото такова е разстоянието между лагер 3 и високия базов лагер, където после Наско е намерен. Такова падане няма как да преживее човек…

Същият ден – 5 февруари написах в социалните мрежи: "Много бих искала да напиша положителна информация. За съжаление, К2 е безмилостен. Днес си отиде поредният невероятен човек - Атанас Скатов от България. Падна от лагер 3 до ABC. Повече от 2 км надолу… Много позитивна и усмихната личност и така ще го запомним. Реализираше проект по изкачване на всички осемхилядници като веган. Имаше в сметката си десет.“

- Всъщност, кога видяхте българина за последен път?

- Видях го в лагер 1 на 3 февруари. Сутринта, когато се събудих там след силни болки в корема, отворих палатката и видях как Атанас със своя шерпа Лакпа Денди достигат лагер 1. Беше около 10 ч. сутринта, което означаваше, че имат много добро темпо, а Атанас е много силен и кондиционно отлично подготвен.

- Сега всички твърдят, че Наско е бил изключително позитивен и добър човек, готов да помогне на всекиго. И вие ли останахте с такива впечатления от него?

- То е ясно, че след смъртта на някого се говорят само хубави неща. Жалкото е, че докато сме живи, хейтърите нямат почивка… Аз лично много го харесвах и обичах, въпреки че никога не сме били в особено близки приятелски отношения. Много пъти сме си говорили и още тогава разбрах, че той наистина е такъв човек, какъвто го описват сега след трагедията. Винаги беше готов да помогне на всеки. Бях забравила да си купя нещо за експедицията и го помолих да ми купи на летището като пристигне. И той разбира се, не забрави… Винаги можех да разчитам на него. Искрено мога да кажа за Атанас, че беше човек с голяма и добра позитивна енергия. В базата под К2 водеше занимания по йога. Ще го помня винаги с най-добри чувства. Атанас си имаше своите убеждения. Всички знаем, че беше веган. Имаше си принципи и се придържаше към тях. Именно затова го уважавахме.

- Първата версия, която се появи у нас, е, че Скатов е паднал при слизането си от лагер 3 заради скъсано въже. Така е записано и като причина за смъртта в официалните документи, които бяха получени в България. Вашият коментар?

- Трудно е да коментирам след като не съм била свидетел. Само хора, които са били на мястото и са видели падането, могат да кажат какво точно се е случило и каква е истината. Аз самата чух две версии. Едната е, че Атанас въобще не се е закачил към правилното въже и се е разсеял. Мислел е, че се е закачил и затова е паднал. Това чух в началото – че е негова грешка. Просто се е разсеял за миг… И това може да е правдоподобна версия. Другата версия е, че въжето се е скъсало. Не знам дали това е истинската версия, защото има запис от момента на падането, когато Атанас е с включена камера. Той е стоял, паднал е и това не пасва съвсем на версията за скъсано въже. Би трябвало много да го натовари това въже и да е в акция, за да го скъса. Ситуацията по скоро е близка до вероятността той просто да се е разсеял. Разбира се, това са само мои предположения. Най-добре е да попитате шерпата Лакпа Денди, който в този фатален миг е бил там и е видял всичко със собствените си очи. Само той знае истината.

- Последният, който е видял българина жив на лагер 3, е гръцкият алпинист Антониос Сикарис. Той твърди, че Атанас е имал лоши предчувствия.

- О, Атанас имаше лоши предчувствия още в базата. Скоро след смъртта на Серхи Минготе се запали и изгоря наполовина палатката, която ни служеше за столова. Тогава българинът каза, че това е много лош знак, който не предвещава нищо добро. Не знам в каква физическа форма е бил в момента на трагедията, но не е преспал нормално нощта в лагер 3. Липсата на регенерация е огромен минус. Всъщност, трябва категорично да се каже, че при условията, които той и другите с него са заварили там, едва ли при слизането си е бил в някаква изключителна кондиция.

- Разбра се, че на лагер 3 е имало около 20 човека и само 3 двуместни палатки. За никаква почивка не може и дума да става… Чия е вината?

- В една палатка е трябвало да има по двама човека, а в действителност е имало по седем. В такива условия дори не можеш да си смениш чорапите, камо ли да свариш вода и да пиеш чай… Стигнало се е дотам някои да молят да бъдат допуснати вътре, за да не замръзнат и умрат навън при -40 градуса…. А такава ситуация се е създала заради някакво огромно недоразумение, свързано именно с тези палатки. Истината е, че нужният брой палатки е трябвало да бъде наличен на лагер 3, а въобще не е било така. Дали това е вина на агенцията, на шерпите или на катерачите, защото някой е трябвало да ги занесе, а не ги е занесъл, трудно е да кажа сега, защото мен ме е нямало там тогава. Просто една дезорганизация! Повече от ясно е, че никой не е помислил предварително за това. И поради тази причина не е трябвало да има атака на върха и повечето от хората решават да се върнат. Между тях е и Атанас.

- В интервю за българска телевизия сестрата на Скатов – Нели Димитрова твърди, че се правят опити да се прикрие истината за смъртта на брат ѝ от страна на агенцията-организатор "Seven Summit Treks". Твърди, че Наско е бил изключително добре подготвен и че не е възможно той да е сгрешил.

- Съгласна съм, но може да си в добра кондиция и настроение и да направиш грешка. Всеки може да я направи във всеки момент. Достатъчно е за секунда да загубиш концентрация, да не се закачиш за правилното въже и това създава опасност от падане. Не знам в какво състояние са били на това място въжетата, защото аз не стигнах до тази височина, на която е бил Атанас. Пак казвам, най-много знае спътникът му Лакпа Денди. Това е човекът, който трябва да каже истината без да лъже. А що се отнася до писанията от страна на агенцията, че навсякъде въжетата са били нови, това абсолютно не е истина! Тази година на К2 новите въжета бяха около 20 процента от всичките. Всеки от нас имаше в договора си с агенцията точка, че ще има парапети по целия път към К2, но в действителност не беше така. Това е факт, който е доказан от моята фирма. В планината Каракорум нямаше парапети с нови въжета. И това е голям пропуск от страна на агенцията "Seven Summit Treks", защото този пропуск в оборудването пряко застрашаваше живота ни. В същото време дали Атанас е загинал заради своя грешка или скъсано въже, аз не знам. И двете версии са възможни.

- Истината някога ще излезе ли наяве?

- Само шерпата Лакпа Денди знае каква е истинската причина за смъртта на Атанас. Защото той е видял цялата ситуация. Ако въжето е било скъсано, той е видял това. В същото време след това други катерачи се върнаха по същия път и казаха, че никъде не са видели скъсано въже. Аз мога да говоря единствено за собствените си предположения и те са, че това е било грешка на Наско и той не се е закачил на въжето. Струва ми се, че официалната версия в документите, получени в България, е взета от информацията, която агенцията "Seven Summit Treks" публикува на страницата си във Фейсбук.

- А ако вие нямахте здравословни проблеми, щяхте ли да продължите към следващите лагери по пътя към К2?

- Ако бях здрава и бях достигнала до лагер 3, както Наско, и бях попаднала в тази ситуация с 20 човека и липса на палатки, вероятно също щях да реша да се върна. Мисля, че болестта много ми помогна и ме предпази от трагедия, ако мога така да се изразя… Затова смятам, че в моя случай много добре стана, че се разболях.

- Знак на съдбата ли беше?

- Сигурно. Видях и други знаци – термосът ми спря да работи, лампата на челото ми се повреди… Аз съм много чувствителна на такива сигнали и не ги подцених, още повече в такава смъртоносна планина като Каракорум. За зимно изкачване едва ли пак някога ще се върна там, но може би някога през лятото… Сега искам да си почина, да събера сили и енергия. Не съм планирала следваща експедиция. Но знам, че един ден бих искала да се върна в Хималаите.

- Благодаря за емоционалния разговор. Пожелавам ви да се стремите към върховете, но не на всяка цена, така както казваше Скатов.

- Изпращам на всички в България много положителна енергия, защото Атанас беше пълен с наистина позитивна енергия и не би искал някой сега да плаче. Нека да си спомняме само с мили чувства за този много усмихнат и необикновен човек!

ТАНЯ ВАСИЛЕВА, кореспондент на "Мач Телеграф“ във Варшава

Още по темата: общо новини по темата: 20
12.03.2021 »
24.02.2021 »
15.02.2021 »
14.02.2021 »
13.02.2021 »
11.02.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Да ва е*а и туристите.Агенцията да ви опъне въжета до върха. Палатки дави закара по лагерите. Шерпите да ви носят бутилките и да ви водят и вие...алпинисти. Височинни туристи. Нафукани пръдли и пръдльовци. И ,като не ви организират нещо ,както сте очаквали и патки в калчища. Затова Николай Петков ви каза,че нямате опит на алпинисти. Не сте и катерачи. Вие сте туристи с финансови възможности. И все някога стомната се чупи!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: