Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Журналист: Ваксинирах се със "Спутник V", но се разболях
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:23 / 31.01.2021Коментари (0)513
©
Едновременно с имунизационната кампания в Русия тече третата фаза на изпитания на ваксината "Спутник V". Сред доброволците е и журналистът  от "Deutsche Welle". Сергей Сатановский, който през декември получи и първата, и втората доза от препарата. Тестовете за "Спутник V" ще приключат официално едва през май. Но Сатановский реши да се информира предварително за резултатите от своето участие в изпитанията и да си направи тест за антитела.

Още преди теста се чувствах добре, минах двете имунизации почти без странични ефекти. Затова реших за Нова година до посетя 74-годишната си баба недалеч от Санкт Петербург. Макар да нямах симптоми, си направих PCR-тест преди тръгването - резултатът бе негативен.

Нова среща с вируса 

Баба ми живее от една година в провинцията. Тя избягва големия град заради пандемията. Отоплява се с печка, веднъж седмично пазарува в близкия град. Но и на 300 километра от Санкт Петербург не успя да се изплъзне от коронавируса.

В самия новогодишен ден тя започна да кашля, продължи и на следващия. Не помислихме веднага за коронавирус, а допуснахме, че се е простудила заради минусовите температури. На трети януари заминах за Санкт Петербург. Вечерта вдигнах температура 37,4 градуса и започна да ме боли гърлото. Баба ми имаше сходни симптоми.

При мен обаче те отминаха за два дни, докато баба ми и на третия ден имаше температура и се чувстваше слаба. Извика лекар, за да ѝ направи PCR-тест и той се оказа положителен. Не се наложи да постъпва в болница, но прекара заболяването доста тежко: три седмици температура, отпадналост и високо кръвно налягане. Аз си направих поредния PCR-тест - отново с негативен резултат.

Антителата ми помогнаха да прекарам болестта леко

Според Вадим Линиев, директор на лабораторията в болницата "Жадкевич", в която се ваксинирах, реакцията на един имунизиран човек спрямо вируса зависи от вирусния товар. Ако контактуваш с човек, който кара заболяването леко, може и нищо да не усетиш. А ако контактът е с някого, който е по-сериозно атакуван от вируса, заболяването ще премине по-леко след имунизацията.

В моя случай очевидно бе станало точно това. При баба ми съм влязъл в контакт със сериозно заразен човек, но съм прекарал заболяването по-леко благодарение на антителата. Баба ми заболя по-тежко, но междувременно оздравя и се възстановява.

Няколко дни след завръщането ми от Санкт Петербург в Москва си направих тест за наличието на антитела със следния резултат: 310 относителни единици на милилитър кръв. Помислих си, че този резултат е много добър, което бе потвърдено и от Дмитрий Денисов, медицински директор на московската лаборатория "Хеликс": "Имате доста висок брой антитела в сравнение с другите ваксинирани хора и в сравнение с прекаралите Ковид-19."

Факт е, че установените при мен антитела са резултат от имунизацията. След заболяване те не биха могли да се образуват в такъв обем към момента на теста.

Все още неизвестните са много

Денисов каза, че при различните хора имунизационната реакция на една и съща ваксина би могла да бъде различна. "Активността на имунната реакция зависи от много фактори: придружаващите заболявания, заразите от близкото минало, хранителните навици и индивидуалното протичане", обясни ми директорът на "Хеликс". 

Дали обаче такова количество антитела като при мен предлага стопроцентова защита срещу коронавируса, не може да се каже със сигурност. "Това зависи на първо място от обстоятелството, че имунизациите по света едва сега започват и фазата на клиничните проучвания на ваксините беше сведена до минимум," казва Денисов.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: