Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каролев: COVID-19 няма да изчезне скоро, нека да се отворят бизнесите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:32 / 19.01.2021Коментари (0)615
©
Финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че страната ни ще стигне до въвеждане на еврото през 2024 г. Може ли пандемията да отложи влизането на България в еврозоната? Икономистът Владимир Каролев отбеляза в "Още от деня", че дали и кога ще въведем еврото зависи от тези, които ще ни пуснат. 

"Ние освен че сме малка държава, сме и доста непоследователни и доста рискови. Време е икономиките да се отворят наново, въпреки че е ясно, че COVID-19 няма да изчезне скоро и това ще доведе до нарастването на броя на заразените. Колкото по-рано политиците разберат, че трябва да се отворят бизнесите, толкова по-скоро ще се възстанови световната икоономика. А пък, който го хване вирусът, трябва да се лекува", подчерта Владимир Каролев.

И коментира, че хората в България не се интересуват от това кога ще влезем в еврозоната и това, което ги интересува е, че левът от 1997 г. е всъщност депозитарна разписка и БНБ не може да печата по заповед на правителството левове, за да се увеличава инфлацията. Най-добрата икономическа реформа, според икономиста, е въвеждането на валутния борд, а след това и въвеждането на плоския данък. 

Икономистът Стоян Панчев изрази малко по-различно виждане по въпроса: "Аз бих казал, защо пък да не забавим влизането си в еврозоната, няма нужда са бързаме да се разделяме с лева, с валутния борд. Смятам, че трябва дас е проведе един голям разговор по този въпрос - кога е подходящо, дали еврозоната в момент е в най-добрата си форма, това ли е моментът, в който ние да влезем в нея?"

Според него можем да последваме примера на Дания, която е в ERM 2 от две десетилетия, не бързат да приемат общата валута, т.е. има опция да не се бърза в този момент, когато кризата е сериозна. 

Излязоха прогнози, че кризата няма да си тръгне поне през първото тримесечие на 2021 година. 

В тази криза - как се харчат парите от бюджета и трябва ли да се пести в криза, когато трябва да се подкрепи икономиката и бизнесът?

И двамата икономисти са привърженици на принципа, че в ситуация на криза не е задължително държавите да почнат да харчат повече пари, но са малцинство в тази теория. Каролев припомни, че има две жени начело на едни от най-големите финансови институции, едната от които е българка, които заявиха: харчете повече и повече. 

"Може би, защото едната поне - българката, не е изкарала един лев в частния бизнес и не знае колко трудно се изкарва един лев, евро или долар", подхвърли Владимир Каролев. И подчерта, че няма публични средства - има средства от нашите данъци.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: