Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Без нея нямаше да има ваксина срещу коронавирус
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:28 / 08.01.2021Коментари (0)757
©
"За него говорят почти всички, а за нея – почти никой. Но тя не е човек, който обича да се изтъква“, пише Зюддойче Цайтунг в портрет на Йозлем Тюреджи - жената, изиграла много съществена роля за създаването на първата одобрена ваксина срещу коронавируса – тази на германската фирма BioNTech и американския им партньор Pfizer. Съпругът на Йозлем - Угур Шахин - е смятан за създател на ваксината, но тя всъщност е "движещата сила“ в този творчески процес, коментира още изданието.

"Страстни изследователи"

"Те са гениална двойка изследователи“, казва Кристоф Хубер, който заедно с тях създава фирмата BioNTech през 2008 година. Хубер ги сравнява с носителите на Нобелова награда Мария и Пиер Кюри, характеризирайки германската двойка учени като "високо интелигентни и страстни изследователи“.

И мнозина други хора, които са имали контакти с Йозлем Тюреджи, говорят за нея с нескрито възхищение. "Тя е в състояние да ти обясни и най-сложните неща по разбираем начин“, казва Томас Щрюнгман – един от инвеститорите на BioNTech.

Изключителен учен и бизнесдама

Без Йозлем Тюреджи нямаше да има ваксина срещу коронавируса, нито щеше да е възможен пробивът в САЩ, изтъква германското издание "Мениджър Магазин“. Тя е изключителен учен, но едновременно с това и безнесдама, чийто цели винаги са били амбициозни, пише "Doйче Веле".

Още от самото начало на научната си кариера 53-годишната днес Йозлем Тюреджи искала да революционизира медицината – нито повече, нито по-малко. Като гледала страданията на болните от рак пациенти в малката католическа болница, където работел баща ѝ в провинция Долна Саксония, решила, че трябва да помага на хората. Тази нейна мечта сега се реализира на дело - ваксината срещу коронавирус тези дни създава защита на милиони хора по света.

Родена в Германия, но отгледана в Турция

Когато през януари прочели за появата на новия опасен коронавирус, Йозлем и съпругът ѝ веднага се заловили с разработката на ваксина срещу него. От 2018 Тюреджи е медицински директор на BioNTech, а дълги години преди това е работила по изследването на антитела за целите на раковата терапия. Целта ѝ е да превръща познанията си в продукти, които лекуват хората. Тюреджи е родена в Германия, но първоначално е отглеждана от баба си и дядо си в Истанбул.

На четиригодишна възраст родителите ѝ я взимат при тях в Германия. След като завършва гимназия, тя следва медицина в Хомбург. По време на следването се запознава с бъдещия си съпруг Угур Шахин. И двамата са вдъхновени от идеята да създадат препарат срещу рака, който така да активизира имунната защита на организма, че той сам да се справи с болестта.

"Аз съм една пруска туркиня"

Двойката учени по-късно започват работа към университета в Майнц. През 2002 година двамата се женят. А преди да тръгнат за гражданското не пропуснали да минат и през лабораторията. "Аз съм пруска туркиня“ - така Йозлем Тюреджи нарича себе си още преди години в едно интервю за Зюддойче Цайтунг.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: