Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокатка от Пловдив успокои за новата ваксина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:49 / 28.11.2020Коментари (5)859
© btv
Здравната система наистина е в криза, ситуацията е много тревожна, коментира в предаването "Тази събота“ адвокат Мария Шаркова от Пловдив. Когато се работи с недостатъчен човешки ресурс в екстремни условия, има повече рискове за лечебните заведения за възникване на юридическа отговорност, посочи тя. 

Трябва да се развива извънболничната помощ, смята  адвокатът по медицинско право. Според нея за пациента не е ясен механизмът. "В извънболничната помощ има фарс по отношение на регламента - пациентът знае, че трябва да се обади на общопрактикуващия лекар, но после - накъде? Какво прави пациентът, ако се нуждае от изписване на лекарство, защото още нямаме електронна рецепта? Единствената възможност, за която пациентите знаят, е да се обадят на 112, но не всички се нуждаят от линейка. Засяга се ресурсът и на Спешната помощ“, уточни Мария Шаркова. 

Тя отбеляза, че в нейната практика всеки ден получава обаждания от пациенти, които не са получили медицинска помощ. В ситуация на изчерпващи се ресурси, неминуемо се стига до засягането на техните права, обясни адвокатът. Според нея обаче самите медицински специалисти и болниците също изнемогват. Реорганизация може да се прави само до определен момент. Единствено и само отваряне на нови легла, без медицински персонал, не може да осигури адекватна медицинска помощ“, каза адвокатът.

"Имаме легла, имаме лекарства и апаратура, но нямаме достатъчно медицински специалисти“, посочи Мария Шаркова. Според нея човешкият ресурс се изчерпва и именно за това са предприети ограничителни мерки в момента – да се даде въздух на здравната система и на пациентите също, за да могат всички да получат медицинска помощ.

"Можеше да има по-адекватен план, който да е съобразен не толкова с новооткритите случаи всеки ден, а с капацитета на здравната система", коментира адвокатът. Според нея ограничителните мерки е могло да бъдат въведени по-рано и  да са по-строги, но по думите й се търси балансът между интересите на пациентите и обществото и интересите на икономиката.

"Не би следвало да се противопоставят тези интереси, защото с адекватни мерки за подкрепа на икономиката не трябва да се стига до въпроса: Икономиката или общественото здраве?“, посочи Мария Шаркова. Според нея ваксината срещу COVID-19 не е опасна, защото регулациите на Европейския съюз са изключително строги.

"Не е възможно рискова ваксина да стигне до пациента. Всички хора могат да са спокойни, че когато една ваксина е получила разрешения, тя е преминала всички тестове за безопасност“, отбеляза още Шаркова.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А защо тогава в договорите с фармацевтичните компании изрично е записано че се освобождават от отговорност при проява на странични ефекти на ваксините?
0
 
 
Бай Пешо тракториста, говори за добива на шистов газ в България рџ?‰
0
 
 
В първия момент ми заприлича на Мис Тигрова рџ¤Јрџ¤Јрџ¤Ј
0
 
 
Как така една ваксина , измислена последния месец , е сигурна и проверена ...?????как успяхте бързо да е тествате ??????? Всяка една ваксина има период на излседване минимум 4 години !!!!! Адвокатката да ходи да си се напива с колегите и да не се опитва да се показва като умна .
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: