Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Възраждане" – Кюстендил срещу изграждането на голям фотоволтаичен парк
Автор: Венцислав Илчев 15:55 / 20.02.2024Коментари (0)941
© Фокус
Архив
Предстои обществено обсъждане за частично изменение на общия устройствен план на Община Кюстендил, както и проект за подробен устройствен план, план за застрояване. Това каза на пресконференция народният представител от ПП "Възраждане“ Димчо Димчев, предаде репортер на "Фокус“. Според депутата това е поредният фотоволтаичен парк който ще се изграждан а територията на община Кюстендил.

"Ние имаме принципна позиция в това отношение. Преди около две седмици внесохме предложение за мораториум върху изграждането на фотоволтаични паркове в цялата страна“, обясни Димчев. Той посочи мотивите за внесеното предложение.

По думите му в последните месеци има все повече инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични паркове върху големи територии, а те биват одобрявани. По данни на "Възраждане“ в българските общини има чакащи преписки за изграждане на подобни паркове върху над 40 000 дка земя, а по-голямата част от тази земя е общинска собственост. "В същото време произведената земеделска продукция на българския пазар е едва 30 процента, каза депутатът Димчо Димчев. Той допълни, че този начин на отдаване и унищожаване на земеделска земя е напълно недопустим.

Председателят на общинската структура на партията в Кюстендил Цветомира Маринова разказа, че с нея са се свързали много хора, споделящи опасенията си от изграждането на новия фотоволтаичен парк. Предвижда се той да бъде разположен на площ от 1152  дка край селата Коняво и Дворище.

"Проектът, които ще се обсъжда на 1 март в читалище "Братство“ е проектиран на 4 етапа. На тази площ ще бъдат изградени повече от 1152 дка панели – в центъра на Овощната градина на България“, каза Маринова. По думите й, ако този проект се осъществи, ще се наложи да се смени имиджът и репутацията на Община Кюстендил. "От Овощна градина ще се превърне във фотоволтаична такава“, каза общинският съветник.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: