Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Кюстендил събират подписка за референдум
Автор: Венцислав Илчев 14:38 / 18.03.2024Коментари (0)1068
В Кюстендил стартира подписка за организирането на референдуми по два важни за общината въпроса, предаде репортер на "Фокус“. Инициативата е на новосъздаденото сдружение "Граждански съвет Кюстендил“.

Подписката е с идеята да бъде организирано обществено допитване – референдуми, сред жителите на Община Кюстендил. Въпросите са два: Съгласни ли сте да бъде въведен за 20 години мораториум върху изграждането на фотоволтаични електрически централи на територията на община Кюстендил ? Съгласни ли сте да бъде отдадена на концесия градската баня "Чифте баня" ?

"За нас двата въпроса са стратегически за всички граждани на Община Кюстендил. Ние се опитваме да спрем процеса по изграждането на фотоволтаични паркове. Според нас Кюстендил е "Овощната градина на България“ и трябва да остане така. Плодородната земя трябва да бъде използвана по предназначение – да произвеждаме качествена българска храна по предназначение, а не земята да се унищожава от фотоволтаици. Втората тема е да не се отдава на 30-годишна концесия "Чифте баня“. Това е паметник на културата, това е баня с минерална вода и тя трябва да бъде достъпна до всички, без значение от стандарта им на живот“, каза Милена Миланова.

Целта е в рамките на 3 месеца да се съберат над 6 000 подписа. В същото време сдружението се нуждае от доброволци, които да събират подписи в града и селата.

"Трябва да се включат повече хора. По закон трябва да съберем подписите на 10 % от имащите право на глас. Минимум 5 000 подписа“, обясни Владислав Лехчански. Той посочи, че след обработката на данните, те ще бъдат входирани в Общинския съвет, а той трябва да се произнесе и в срок до 3 месеца да насрочи референдум.

"Трябва да кажа, че "Зелената енергия“ не е зелена. При изграждането на фотоволтаиците се пръска с пестициди, при което на тази земя не може нищо да порасте. Пет години е годността на най-слабите панели. В тях има много радиация.  Освен това се режат и много дървета. Може да се случи и наводнение“, каза Невяна Павлова.

"Граждански съвет Кюстендил“ е създаден с цел да подпомага местната власт и да бъде неин коректив по всички важни за местната общност въпроси.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: