Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Кюстендил показват ръкописи на романа "Тютюн"
Автор: Венцислав Илчев 11:00 / 31.05.2024Коментари (0)1008
© Фокус
Архив
Националният литературен музей ще покаже знакови предмети и ръкописи на Димитър Димов в Кюстендил. Това съобщи за "Фокус“ председателят на читалище "Братство“ – Кюстендил Иван Андонов. Двете изложби ще бъдат представени от 17.00 часа в читалището. Тази година на 25 юни се навършват 115 години от рождението на големия български писател, като с проявата в Кюстендил се поставя началото на цялостната програма на Националния литературен музей и къща музей "Димитър Димов“ за тържественото отбелязване на годишнината.

Емблематични ръкописи – на романа "Тютюн“, лекции по зоология със собственоръчни рисунки на писателя, любопитна кореспонденция, семейни фотографии, учебник по анатомия на домашните животни, лични вещи на Димитър Димов – фотоапарат, очила, писалка и др., ще могат да бъдат показани в експозицията "Щрихи от живота на писателя и учения“.

Професионалните и творчески линии в жизнения път на Димитър Димов, свързани в неделимо цяло и едновременно развивани от него с изумителна прецизност, ще бъдат представени пред кюстендилската публика в опит да се надникне отвъд общопознатия образ на писателя класик. Изложбата очертава необятните измерения на големия талант в творческите и научните търсения, в професионалния дълг на ветеринарния лекар, ведно с човека Димитър Димов – скромният, достойният, отдаденият до самия край.

Интересни спомени и факти от живота на писателя като ветеринарен лекар в кюстендилското село Ваксево и препратки към прототипи на негови литературни герои ще бъдат допълнение към експозицията. Автор на изложбата е Соня Кирицова, ръководител отдел "Експозиции“ в Националния литературен музей.

В читалището ще може да бъде разгледана и мобилната изложба "Димитър Димов в писма и спомени“, изготвена през 2019 година по повод 110-годишнината от рождението на писателя. Експозицията представя различни моменти от житейската и творческа биография на Димитър Димов – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, интереси, обществена дейност, и е създадена с богат и прецизно подбран архивен материал – снимки, ръкописи, кореспонденция и спомени от фонда на неговата къща музей в София.

Изложбата съдържа фрагменти от кореспонденция с майка му, със сестра му, с втория му баща Руси Генев, с приятели, както и мисли и впечатления на Димитър Димов, потърсени в неговите творби, изказвания, интервюта, писма. Автор на изложбата "Димитър Димов в писма и спомени“ е доскорошният уредник на къща музей "Димитър Димов“ д-р Милена Катошева, художествено оформление – Ивелина Велинова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: