Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свещеник изпратен на заточение, свидетелствал срещу братя Галеви
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:10 / 18.05.2010Коментари (0)242
Заплашваният със смърт свещеник призна: Умирам прав, преназначен съм в село без хора, заплатата от 300 лв. няма да ми стигне само за път, страх ме е за жена ми, която работи в общината. Дупнишкият свещеник отец Методий, който има смелостта да разкаже заедно с колегата си отец Ивайло за терора на братя Галеви пред състав на Кюстендилския окръжен съд по мегапроцеса срещу ексбаретите и техните гардове, бе отстранен от поста свещеник в катедрален храм "Свети Георги" и пратен в две от най-пустите и безлюдни села на Бобовдолска община - Горна и Долна Козница. Решението е отпреди 2-3 дни, потвърди самият свещеник, потресен от новия удар срещу него, инспириран от подсъдимите за организирана престъпна група. Минути след делото, както "Струма" писа, той и отец Ивайло бяха заплашени от мутри с черен джип с думите: "Мръсни попове, ще бъдете разстреляни". Цяла Дупница знае, че архиерейският наместник отец Георги Паликарски изпълнява разпорежданията на консултантите, които са и църковни настоятели в църквата "Свети Георги".

Бях повикан лично от Паликарски с думите: Преназначават те от София, заминаваш в Горна Козница. Отидох на място и видях, че там съществува малка църква без ток, без вода, а жителите общо на двете села са около 50 старци. За мен това значи уволнение, защото заплатата ми на свещеник е 300 лева, а за да пътувам до там, са ми нужни 20 лева на курс и ако си позволя десет пъти да пътувам, това значи да остана без стотинка. Търся си нова работа и моля за помощ, защото ме смазаха. Подложен съм на жесток психически и физически тормоз, на практика няма как да прехранвам семейството си. Учудвам се, че това става със заповед от София. Питам се това знак ли е от Българската православна църква чии интереси обслужва всъщност и на чия страна е във великата борба между доброто и злото. Дано този знак не се превърне в позор, защото аз и всички искрени хора вярваме и бихме желали да служим на истината, каза отец Методий.

Той има богословско висше образование, специалност "Теология", завършил е и "Психология". Неговите опасения са свързани с факта, че съпругата му Евелина работи в отдел "Евроинтеграция" на Дупнишката община и същата участ много скоро може да я споходи и тя ще получи заповед за уволнение.

Идват хора при мен, които ми донасят думи на отец Георги Паликарски: С Методий се справихме, до 1 година ще се справим и с отец Ивайло, каза свещеникът, който се надява патриарх Максим да излезе с позиция относно църковните настоятели на Дупница Пламен Галев и Ангел Христов, чиято репутация е считана от Българската православна църква като спорна.

В Дупница хората смятат, че службата и вярата на отец Методий, както и на останалите свещеници, е поставена на изпитание с цел да се открои степента на тяхното просвещение и работа за Бога като в апостолските времена.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: