Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стогодишно училище в Благоевградско отваря отново врати
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:59 / 02.09.2022Коментари (0)1197
©
Стогодишното училище в санданското село Лешница отново ще отвори врати, след близо две десетилетия тишина и разруха. Малката сграда, в която ще се помещавало начално училище, пази ревностно своята история в хранилището, в което могат да се видят черните дъски, мастилница, стари чинове и учебни пособия. Всички те ще бъдат показани в бъдещ музей в самата сграда на школото, разказа за БТА отец Димитър Илчев, който е основен инициатор за възраждане на училището.

Историята на училището започва да се пише през 1921 г., когато и в селото заселват хора, дошли основно от планинското село Белевехчево. Успоредно със строителството на домовете, хората започват да градят православен храм и в непосредствена близост до него – училище.

Една от къщите, които се изградили по онова време, била на Илия Лазаров – учител и свещеник в Белевехчево, разказа отец Димитър. Населявайки Лешница, отец Илия Лазаров започва да образова децата в дома си, допълни той и посочи, че в онези години духовността, образование, бита и културата са вървели ръка за ръка. За това свидетелства фактът, че в една и съща година започва градежът на къщи, храм и училище, посочи свещеникът.

Две години след началото на строителството училището е завършено и отваря врати. Оттогава са запазени първите дневници с имена на учениците, тяхната рождена дата, а впоследствие историята разкрива, че част от тях са били учители в школото, разказа още свещеникът.

Отец Димитър Илчев служи от десетилетия в храм "Света Марина“ в селото, но с това място го свързва не само службата в църквата. Сантиментът към началното училище, което е само на няколко метра от храма, е свързан с първото прекрачване на училищния праг на самия отец. Това е училището, в което научава азбуката, смятането, в което изгражда първите приятелства.

Запазените в спомените му картини и усещане за уют е нещото, което иска да предаде на следващите поколения. Затова и се заема с набиране на средства и работна ръка, която да върне детския глъч в малката сграда.

Училището разполага с две стаи, коридор и хранилище. След ремонта в едната стая ще се провежда неделно училище, а другата ще бъде превърната в музей, в който ще бъдат подредени старите чинове и дъски, както и глобуси, карти, учебни табла.

Училището ще запази изцяло облика си отпреди 100 години. Дограмата ще бъде ремонтирана, без да се подменя. Зелените дървени прозорци и врати ще останат част от уютната атмосфера на малките стаи със скърцащ под, които са изпълнени със спокойствие, недокоснато от времето.

По стените в училището ще бъдат подредени снимки на всички учители, преподавали тук, както и на свещениците, служили в храм "Света Марина“, в непосредствена близост до школото.

Отец Димитър сподели, че се надява да успеят да завършат ремонта на училището до следващата есен, когато то ще отбележи своята 100-годишнина. Мечтата му е след година то отново да бъде огласено от детски смях и тихото жужене на учащи деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: