
ЗАРЕЖДАНЕ...
Специалистът: Ялият купено месо не бил починал от ботулизъм | ||||||
| ||||||
Дъщерята и синът на Васил и Райка Калъпчийски ги открили в дома им в ж.к. "Бистрица" около 18 ч. снощи. Първоначално, дупнишкият патоанатом д-р Динкова предположи, че причина за смъртта на Васил, чиято аутопсия ще се извърши утре, е ботулизъм. Същата бе и работната диагноза за съпругата му Райка. Лекарите предполагаха, че месото е било старо или съхранявано неправилно. Лекарски екип, повикан в Дупница, отхвърли тази диагноза. Д-р Виолета Лилянова, републикански специалист по инфекциозни болести, е изследвала на място в града състоянието на Райка Калъпчийска и евентуалните причини за смъртта на съпруга й. Няма данни за хранителна интоксикация при Васил, категорична е д-р Лилянова. Тя допуска, че смъртта му е естествена, следствие от хронично белодробно страдание и тежка физическа работа. Специалистката не вижда връзка между смъртта на мъжа и състоянието на съпругата му. По думите й при Райка Калъпчийска вероятно е налична някаква интоксикация, чиято причина засега е неустановена. Семейството не е консумирало консервирана храна. Миналата вечер двамата са се почерпили и с домашно вино, съхранявано в бирена бутилка. Тепърва предстоят проби и анализи, които да установят причините за състоянието на жената. Тя все още не е контактна, реагира само на болка и повикване, уточниха от дупнишката болница. Райка ще бъде транспортирана в клиниката по токсикология на Военно-медицинската академия в София. Становището на д-р Лилянова потвърди и д-р Милка Богоева, завеждащ инфекциозното отделение в дупнишката болница. Жилището на семейството е запечатано от полицаите в Дупница. По случая е образувано досъдебно производство. Междувременно Регионалната ветеринарно-медицинска служба (РВМС) в Благоевград извърши проверка в хипермаркета"Европа". Експертите изследват месните продукти и проверяват дали има нередности при съхранението им. Директорът на РВМС д-р Михаил Бащавелов обясни, че инспекцията е затруднена от факта, че не е ясно какво точно месо са консумирали двамата. И според него твърде малка е вероятността причината за смъртта на Калапчийски да е месото. Ботулизмът е рядко, но много сериозно паралитично заболяване, причинявано от нервен токсин, произвеждан от бактерията Clostridium Botulinum. Класическата разновидност се причинява от приемане на храни, които съдържат ботулинов токсин. Наглед те може да имат добър външен вид, тъй като бактерията е бил убита, преди да се размножи много и да увреди вида на продукта, но устойчивият токсин е останал. Симптомите обикновено започват около 18 до 36 часа след приемане на опасната храна, но могат да се появят и след шест часа, както и след 10 дни. Токсинът обикновено попада в продуктите, ако не са достатъчно добре измити. Източник: Vesti.bg |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg