Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Районът около Банско не може само да се види, той трябва да се изживее
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:24 / 17.03.2023Коментари (0)559
©
В петото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" продължаваме зареждаща разходка в България, която ни кара да опознаем и обикнем родината си. Днес се насочваме към едно популярно място, което е любима дестинация, стане ли въпрос за почивка, забавление, или дори пътуване с лечебна цел.   

Опознаваме района около Банско и Добринище. И колкото и да са популярни дестинациите, то винаги има какво да научим, а те все още имат места, с които да ни изненадат. 

"Банско и Пирин сами по себе си са култови, но ако все пак трябва да се отбележи като задължително за посещение за човек, който за първи път идва в Банско, без съмнение трябва да се види църквата "Св. Троица“ в Банско, която е уникална по своя градеж, по своята украса, по това, че до построяването на храм-паметника "Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България. Всеки трябва да намери време да отиде в планината, ако времето е подходящо да си позволи да отиде до хижа "Вихрен“ например в подножието на връх Вихрен – най-високият връх в планината" йаза Елка Обецанова от Община Банско.

Като следващо място за посещение тя посочи Веляновата къща. По думите й тя е красив образец на възрожденската архитектура и един символ на любовта на един мъж към една жена. 

Елка Обецанова ни разказа и за свойствата на минералните води, които се намират в Добринище.

"В Община Банско минерална вода има в Добринище. Тя е изключително ценна и полезна, бих казала, че е широкоспектърна за лечение на много заболявания. Но бих обърнала внимание и на факта, че тя е изключително вкусна за пиене и много хора вече знаят един извор, който до неотдавна беше познат само за местните хора, той е наречен Сребърната вода, защото водата, която извира там е със сребърни йони и това я прави изключително полезна и изключително вкусна, и много трайна. Във всички хотели в Банско и Добринище се предлагат различни спа процедури, които са съчетани и с други процедури. Много от хотелите предлагат през лятото програми за редукция на теглото, програми за езиково обучение, за танци и различни други варианти. Много е добро съчетанието от спа с разходка в планината или пък някакви други активности", добави тя.

Елка Обецанова насочи посетителите на Банско към местата, на които могат да пробват местната кухня.

"Банско освен всичко друго се слави и се слави и със своята кухня. Лесен е начинът, по който се разпознава от хората, които идват в Банско, в коя от многобройните механи може да бъде опитана истинска банска кухня. А това са механите и ресторантите, на които има запазен знак "Уникално Банско“. В Банско съществуват задруга на местните механджии, която е наречена Уникално Банско, и този знак е гаранция, един вид сертификат, че храната, която се поднася, е автентична", обясни тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: