Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Престъпленията против собствеността - най-честите в Кюстендилско
Автор: Венцислав Илчев 17:21 / 15.02.2024Коментари (0)1119
© Фокус
Районната прокуратура в Кюстендил направи отчет за дейността си през 2023 година, предаде репортер на "Фокус“. Присъстваха Районният прокурор Албена Разсолкова, зам.-районните прокурори Крум Крумов и Радостина Стоянова.  Беше посочено, че се наблюдава увеличение на новообразуваните преписки през 2023 година с 533 или 19,13% в сравнение с 2022 г., съответно с 636 или 23,70 % в сравнение с 2021 г.

При наблюдаваните досъдебни производства през миналата година е налице увеличение на общо наблюдаваните досъдебни производства с 122 спрямо предходната 2022 г. и с 676 в сравнение с 2021 г.

През 2023 г. се наблюдава устойчивост в структурното отношение на престъпленията, за които са образувани досъдебни производства и внесени прокурорски актове в съдилищата. Традиционно водещи в тази насока отново са престъпленията против собствеността, неизменно следвани от общоопасните престъпления, където образуваните досъдебни производства за престъпления от посочената категория бележат увеличение. "Следва да се направи задълбочен анализ на тази тенденция и да се предприемат както законодателни промени, така и да се увеличи превенцията спрямо този вид престъпност“, каза Албена Разсолкова. Прокурорите от Районна прокуратура –Кюстендил са работили по 3615 преписки, от които новообразувани са 3319 преписки. През отчетния период са постановени общо 540 осъдителни и санкционни решения.

Прокурор Крум Крумов изнесе данни относно случаите с установени пияни или дрогирани шофьори и отнетите им моторни превозни средства. За 2023 година са образувани 60 досъдебни производства. Към края на годината са приключени 17 наказателни производства. Шест от моторните превозни средства са били собственост на осъдените водачи. Автомобилите са отнети в полза на държавата. За девет моторни превозни средства, които не са били собственост на водачите, е присъдена левовата равностойност – общо 18 811 лева. От началото на годината има 18 образувано досъдебни производства. Шест от автомобилите са собственост на водачите. Останалите са иззети, направена е оценителна експертиза и са върнати на собствениците им. За едно от делата става въпрос за чужд гражданин. То е управлявал личното си моторно превозно средство, което е отнето в полза на държавата. Шофьорът е от Косово. Има задържан и електрически автомобил. Той не е собственост на дееца, оценен е на близо 200 000 лева и е върнат на собственика.

За миналата година са образувани 39 досъдебни производства, касаещи незаконно преминаване на границата, документални престъпления. Всички са приключени. От началото на годината има 19 образувани досъдебни производства.

През 2023 година са образувани 18 досъдебни производства за нанесени леки телесни повреди при условията на домашно насилие. За закана за убийство при домашно насилие има 4 досъдебни производства.

По случая със задържаните китайци, превозвани в лек автомобил стана ясно, че задържаната жена е осъдена. Наложена й е парична глоба в размер на 5 000 лева,2 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, а конфискуваният лек автомобил е отнет. Той на стойност 30 000 лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: