Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подобряват условията в две училищни сгради в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 16:49 / 08.05.2024Коментари (0)878
© Blagoevgrad24.bg
Община Кюстендил ще реализира два проекта, свързани с подобряване на училищната среда, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. На представянето присъства кметът на Общината инж. Огнян Атанасов. Той посочи, че става въпрос за сградите на Основно училище "Проф. Марин Дринов“ и на Основно училище "Св. Паисий Хилендарски“. Това са и последните две училищни сгради в които не са въвеждани мерки за енергийна ефективност.

"Един доста измъчен път докато стигнем до финансирането. Спомням си, че бях още общински съветник, излязоха насоките за кандидатстване и уви – нашите училища бяха отрязани за кандидатстване, защото беше сложено едно дискриминационно условие, а именно задължителното възлагане на инженеринг. В ролята ми на общински съветник, написахме с колегите няколко писма, проведох среща със зам.-министъра на образованието и с общи усилия успяхме да ги убедим, че това изискване трябва да отпадне и дори да се дадат повече точки на общините, които са разработили инвестиционни проекти“, каза Огнян Атанасов.

След това двете училища са били приоритизирани и финансирането вече е факт. "Радвам се, че успяхме да получим тази малка, но голяма победа за нашата община“, допълни кметът. Двата проекта трябва да бъдат приключени за по-малко от година и половина.

Целта на проектите е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща образователна среда, която съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка и подобряване на образователните резултати на децата и учениците.

Ще се ремонтират покривите, фасадите и стълбищните клетки в Основно училище "Св. Паисий Хилендарски“. Ще бъде подменена дограмата, ще се извърши топлоизолация. Осветителните тела ще бъдат подменени. Ще се подобри достъпът за хора с увреждания.

В Основно училище "Проф. Марин Дринов“ строително – ремонтните дейности предвиждат: подмяна на дограма; топлоизолиране на стени; топлоизолиране на покрив; топлоизолиране на подове; подмяна на водно отоплителна инсталация; подмяна на осветителни тела; подобряване на достъпа на лицата с увреждания.

Стана ясно, че дейностите ще бъдат изпълнявани съгласно предварителен график, който няма да пречи на образователния процес за учениците.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: