Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почетен караул за последния хайдутин в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 14:52 / 17.04.2024Коментари (0)775
В Кюстендил беше отдаден почетен караул по повод 126 години от смъртта на легендарния Ильо войвода, предаде репортер на "Фокус“. Инициативата беше на Дружество "Традиция“, клон – Кюстендил. Почетният караул беше даден на гроба на легендарния воевода, намиращ се в централния траурен парк на Кюстендил. Присъстваха членове на дружеството, на читалище "Генерал Владимир Заимов“ и на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Пред гроба на Дядо Ильо беше произнесено слово. Най-младият участник в клуб "Традиция“ – Кюстендил и единствена жена в него Десислава Владимирова разказа повече за живота и делото на воеводата.

126 години стават днес според историческите източници от смъртта на легендарния Ильо войвода - български хайдутин и революционер. Често е определян и като "последния хайдутин“. Дядо Ильо Малешевски или Ильо Воевода, както също е известен, е роден през 1805 в Берово, Османската империя, но земният му път завършва на 17 април 1898 година в Кюстендил. Историята го помни като хайдутин, но също и като участник в Българската легия и Сръбско-турската война, както и в Руско-турската война (1877 – 1878) и освобождение на Кюстендил.

След подписването на Берлинския договор (1878), според който Царевоселско и Малешевско остават под турска власт, Ильо войвода със семейството си се установява на постоянно местожителство в Кюстендил. Построява къща на Стамбол капия. Не престава да се интересува и работи за свободата на поробена Македония.

През 1978 година Ильо войвода е удостоен със званието "почетен гражданин на Кюстендил“.

През 1934 година в града по проект на арх. Лозенски е поставен бюст паметник, а през 1978 година и паметник на Ильо Войвода. Бюст-паметник на войводата има и в Благоевград. Къщата на Ильо войвода в Кюстендил е реставрирана и адаптирана като музей. Тя се намира на ул. “Цар Освободител“, в източната част на града. Построена е през 70-те години на XIX век.

Реставрирана е през 1979 – 1980 година и официално открита като музей през месец януари 1981 година. В нея е уредена експозиция на тема "Националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: