Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Трайков резна лентата за 600 работни места
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:39 / 29.01.2011Коментари (0)492
© Impact Press Group
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков преряза лентата на нов цех за преработка на тютюн. Придобивката е собственост на гръцката фирма "Лийв табако", която от 1996 г. работи в Сандански. Инвестицията е в размер на 9,5 млн. евро. Заедно с Трайков бе и вицепремиерът на Гърция Теодорос Пангалос.

Преди тържеството двамата се срещнаха в петзвездния парк-хотел "Пирин" над курортния град, където разговаряха на четири очи. Те обсъдиха съвместни проекти в областта на икономиката и енергетиката. "Констатирахме с г-н Пангалос, че районът на Южна България и Северна Гърция се превръща в едно общо икономическо пространство.

Ето тази фабрика създава работни места в България и ще преработва тютюн и от Гърция, и от нашата страна. Миналата година има ръст в търговско-икономическите отношения на двете страни. Търговският стокообмен се е увеличил с над 9%, а гръцките туристи - с над 13%", заяви Трайков.

Той благодари на гръцкия вицепремиер, че гръцкото правителство полага сериозни усилия, за да не се повтори ситуацията с блокирането на границата от гръцките фермери, както бе миналата година. Януари вече минава, а всичко с границата е наред, подчерта Трайков. Според него е важно стимулирането на икономическата активност и на инвестициите, за да се откриват работни места и да се плащат данъци в България.

"Около 600 души имат работа в тази фабрика. Създава се допълнителна конкуренция за изкупните цени на тютюна. Колкото повече фабрики има тук, толкова повече избор ще имат българските тютюнопроизводители на кого да продават тютюна си", допълни икономическият министър.

Пангалос подчерта, че тютюнът е важен за целия регион и изрази увереност, че производството му може да се интернационализира. "Ние сме две независими и свободни държави, а това е гаранция за развитие на регионите", каза още той.

Продължаваме със стъпките, които сме начертали и предприели за АЕЦ "Белене". Искаме да се получи в крайна сметка един логичен и завършен проект. Затова работим по плана, който сме обявили, включително и по отношение на създаване на съвместна проектна компания", заяви пък в Сандански икономическият министър Трайчо Трайков. Той подчерта, че темата за зелената енергия също е на дневен ред у нас.

"Целта е постигане на 16% от брутното вътрешно потребление от зелена енергия през 2020 г. Тази цел ние ще я постигнем. Отсега нататък нашата отговорност е как да я постигнем по един възможно най-балансиран начин, който да е добър за развитието на мрежата, и за цените на потребителите".

Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: