Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов отчете първите 100 дни управление
Автор: Венцислав Илчев 14:28 / 23.02.2024Коментари (0)868
Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов направи отчет за свършеното през първите 100 дни от управленския му мандат, предаде репортер на "Фокус“. На пресконференцията присъстваха председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов и зам.-кметът по интегрирано планиране и регионално развитие Николай Дочев.

"За тези 100 дни не съм се променил, останах си същият, продължавам да си вдигам телефона и да отговарям на хора в социалните мрежи, като се старая да отговоря на почти всички, номерът на телефона ми е закачен на входа на Общината и всеки може да ми се обади“, с тези думи инж. Атанасов започна отчета.

Той открои това, че данъкът за моторните превозни средства от най-ниските категории е намален с 20 %., което е засегнало повече от 4 500 собственици. Привлечени са 50 млн. лева за инвестиции на територията на община Кюстендил. Сумата е заложена в Държавния бюджет. В същото време са одобрени за финансиране, по Плана за възстановяване и устойчивост, са проекти за Младежки дом на читалище "Братство“, за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Регионална библиотека, за общежитието в село Раждавица, за бившата сграда на Полицията.

Издадено е и дълго забавеното разрешение за строеж на водопровода в село Катрище. Важно е било и провеждането на процедура и избор на изпълнител за изготвяне на подробен устройствен план на индустриалната зона на Кюстендил. Кметът отбеляза, че от 2018 година общият устройствен план на община Кюстендил е отворен и в момента над 1 000 инвестиционни предложения чакат, защото той не е завършен – предприети са стъпки за изготвяне на екологичната оценка. До края на годината сагата с него трябва да приключи. "Смятам, че това ще даде един силен тласък“, каза Огнян Атанасов.

Кметът открои и това, че са изготвени проектни-предложения за 6 общински спортни площадки. Привлечени за тях са над 600 000 лева от МОН. Започнало е изпълнението и на проектите за ремонт на водопровод, пътни платна и тротоари в няколко участъка. Работи се и по аварийното укрепване на подпорна стена в един от големите жилищни квартали.

Издадени в срок са и разрешенията за строеж по проектите за ремонт и реконструкция на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ и на зоопарка в "Хисарлъка“. За дейностите са подсигурени и средства от републиканския бюджет.

Осигурено е финансиране за ремонт на водопровода в село Драговищица, както и за ремонт на общежитие "Бор“. Пари са намерени за водопровода в село Соволяно. Има подписани договори за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в две учебни заведения. Осигурени са средства за основен ремонт на читалището в село Грамаждано. Асфалтирани са няколко възлови улични участъка. В същото време има средства за изготвянето на работни ВиК проекти за селата Катрище, Таваличево, Горна Гращица, Жабокрът, Шишковци, Пиперков чифлик, Коняво и Николичевци.

Сключен е договор за проектиране на осветление, футболен терен и лекоатлетическа писта на стадион "Осогово“. Предстои сключването на договор за изготвяне на инвестиционен проект за многофункционална спортна зала. За първите 100 дни кметската управа е ремонтирала няколко детски площадки.

Кметът информира, че има голям интерес към приемните. В момента хората се записват за срещи през месец юни. Поради тази причина е направен и втори приемен ден със зам.-кмета Николай Дочев. Беше отчетено, че 23 многофамилни жилищни сгради са одобрени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост – етап I.

Сформирани са мобилни екипи, които да обслужват хората в малките населени места, имащи нужда от долекарска грижа. В същото време са възстановени две лекарски практики по селата.

“Туризмът е основен акцент в нашата програма. Работим много активно. Участваме във всички туристически изложения в страната и чужбина. Участвахме в Истанбул, в Букурещ, в момента тече изложение в Белград. Смея да твърдя, че ние сме най-иновативни не само на българския щанд, но и на останалите щандове. За кратък период от време изработихме клипове за виртуална реалност. Презентират се повече от 10 обекта от Кюстендил. Всеки един участник в изложението може да ги види в 3 D вариант. Знаете, че залагаме много на фестивалния туризъм. Успешно създадохме един нов фестивал – "Джамала“. Създадохме и коледно-новогодишен фестивал“, каза Огнян Атанасов.

Кметът посочи, че има значително подобрение относно битово-комуналното обслужване в общината. Започва поетапна подмяна на съдовете за смет тип "Бобър“. Засилена е ефективността на служителите он временната заетост. Разчиства се лесопарк "Хисарлъка“. Почистват се храстите, прави се и санитарна сеч. Около Крепостната стена се прави пълно почистване. Градинката при "Чифте баня“ се почиства. Осветена е бившата джамия "Ахмед бей“. Почистени са част от Римските терми. Възстановява се осветлението по "Алеята на любовта“. Осветен е железопътният надлез при "Соволски път“. Осигурено е финансиране и предстои доставката на устройствата, които ще измерват реалното количество битови отпадъци от домакинствата. Първоначално това ще става по две направления.

Общинска администрация е изработила проект на нова общинска транспортна схема, а целта подобряване на транспортното обслужване и превръщането на обществения транспорт в предпочитан начин на придвижване. Изграден е електронен пастир срещу излизането на селскостопански животни по пътя Кюстендил – Ябълково. Работи се по въпроса последният автобус от София за Кюстендил да бъде в 19.00 часа, а в същото време всички автобуси да пътуват до Централна гара – София.

"В началото на стоте дни открихме и дефицит от 6,4 млн. лева. Ще трябва да се търси вариант той да бъде изчистван, притеснени сме, но работим. Направихме и одити на някои общински предприятия и сме се разделили с директорите на някои от предприятията“, каза Огнян Атанасов. Кметът заяви, че активно се работи по така наречената "Зелена сделка“, а стремежът е да се привлекат допълнителни средства.

Председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов посочи, че към момента местният парламент работи перфектно. Показателно е приемането на общинския бюджет – един балансиран бюджет. "Благодаря на всички колеги, подкрепили бюджета. Пожелавам на Общинска администрация да бъде така ефективна. Благодаря за цялостната им работа“, каза Димитър Велинов.

Кметът определи, че думата на първите му 100 дни управленски мандат е – Разум.

Чуйте пълният отчет в звуковия файл.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: