Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето къде е единственото място в България, където Великден се посреща с автентични обичаи
Автор: Десислава Томева 13:27 / 30.04.2024Коментари (0)1370
С пролетното пробуждане на природата са свързани кукерските карнавални игри в Елешница, което е единственото населено място в България, където Възкресение Христово се отбелязва по автентичен начин.  

В ранното утро на Великден атрактивни кукерски групи - с игри и заклинания прогонват злите духове, "събуждат" природата и доброто у хората. Уникалният карнавал привлича традиционно хиляди местни и чужди гости, не само за да отпразнуват по различен начин Великден, но и да приемат частица от духовната енергия на един празник, благословен от красотата на традицията и богатството на народния гений.

Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е "пренесло" по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите.

Площадът на Елешница и тази година ( на 5 май, неделя), едвам ще побере зрителите, а над 400 участници от трите махали от четиримесечни бебета до 90 годишни го превръщат в арена на атрактивни скечове, на надиграване и надсвирване, но преди това сцената окупират талантливите самодейци, съобщават от Община Разлог.

И тръгват! Все хубави, подредени, нагиздени - като за Великден! "Мирести чупи, мирести мануки и гомаре, фного гомаре, с носии и кожи." Или, преведено от атрактивния мащровски диалект на Елешница: Убави моми, хубави невести и много ергени!

Карнавалните шествия се водят от млади майки с няколкомесечни бебета – бъдещето на селото, следвани и "охранявани" от страховити кукери, след тях – групата на артистите и се нарежда неизменно пъстрото, красивото, темпераментно елешнишко хоро! Всяка хоро – от по стотина души!

И площадът заиграва – кукерите демонстрират страховитите кожи, "артистите" играят своя театър, зурните свирят, тъпаните думкат - плътно до водача на хорото, който върти пушето и води хорото от гиздави моми и ергени, мъже и жени, деца.

И карнавалът те прегръща, прави те част от "събуждането" на природата! А тази феерия от звуци, багри, ритми провокира сетивата и сърцето заиграва. Великден в Елешница – празник, в който, пречистени и благословени, всички – и зрители, и участници, поемат по-добри към пробуждаща се пролет!

Още по темата: общо новини по темата: 225
11.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Зърнената сделка
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: