Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Босилеград става център на детската радост за Великден
Автор: Венцислав Илчев 08:49 / 02.05.2024Коментари (0)937
Великденският фестивал превръща Босилеград в център на детската радост на Балканите. Това каза в интервю за "Фокус“ Александър Димитров, председател на Сдружение "ГЛАС“ и организатор на проявата. От днес до 7 май в Босилеград се провежда Международния детски великденски фестивал. Това е неговото 31-во издание.

"Този фестивал е добър пример как една спонтанна инициатива от далечната 1994 година благодарение на любовта , ентусиазма,  отдадеността и подкрепата може да се развива и да се превърне в събитие от изключително значение“.  Уникалната идея за фестивала е вдъхновена от любовта към децата и традициите“, каза Александър Димитров.

В Босилеград за фестивала се очаква да пристигнат деца от далечна Бесарабия, българи от Украйна и Молдова, от много градове в България, Република Северна Македония и Сърбия.

Вече няколко години се организират две състезания за най-силно великденско яйце, за деца от 3 до 5 години и основното състезание, в което могат да участват деца от 5 – годишна възраст до 8 клас. Отделно се организират и два конкурса за най-хубаво и най-оригинално великденско яйце, а всичко това се случва на фона на добре подбрана и качествена културна програма.

Фестивалната програма ще започне днес, когато на босилеградска сцена, в голямата зала на Културния дом ще гостуват актьорите от Общински театър – Кюстендил. Те ще представят съвсем новата хумористична постановка "Боинг – Боинг" от Марк Камолети, режисирана от Станислава Ризова.

На следващия ден в фоайето на Културния дом ще бъде открита премиерно фотоизложба "Босилеград преди и сега". Тя включва 40 пана с подбрани фотографии на трима български фотографи – Асен Великов, Вихрен Георгиев и Владислав Чанев, заснети по време на първия фотопленер, състоял се през лятото на 2023 година.

В събота традиционно в столовата на Основно училище "Г. Димитров" ще започне записването на децата за трите състезания. Гостите от Молдова, Украйна, Република Северна Македония и България ще посетят село Извор, а вечерта в голямата зала на Културния дом ще се състои празничен концерт.

В неделя преди обед ще продължи записването на участниците, като се очаква официалното откриване и началото на състезанието за най-здраво великденско яйце да започне около 13.00 часа. В състезанието за най-малките ще бъдат излъчени победителите, а в основното състезание ще останат финалните 64 участници за решаващи битки, които ще се състоят в понеделник – 6 май. Вечерта предстои гала концерта на който ще се изявят талантливите босилеградски рокаджии, а основната част от концерта ще изнесат гостите от София - Мартина Иванова и Александър Славчев.

В понеделник – 6 май, от 11.00 часа местно време в голямата зала на Културния дом ще се състои финалът и официалното закриване на фестивала, със специално участие на бесарабската българка Лилия Семкова. "Тогава се очаква и да разберем победителите в оспорваното състезание, както и в конкурсите за най-хубаво и най-оригинално великденско яйце“, допълни Димитров.

Програмата на тазгодишния фестивал ще има своя символичен финал на следващия ден вторник - 7-ми май,  когато повечето от участниците ще посетят Рилския манастир.

"Неуморната работа на малкия, но сплотен екип от хора, свързани с подготовката през годините доведе до това, че фестивалът достигна изключително високо ниво“, каза още Александър Димитров.

Още по темата: общо новини по темата: 225
11.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Двойно убийство в Пловдив!
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: