Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Блокадата на „Кулата”, какво се случи дотук
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:32 / 24.01.2010Коментари (0)751
© Blagoevgrad24.bg
Стачкуващите гръцките фермери ту отварят, ту затварят ГКПП Промахон според настроението си, разказаха наши тираджии, които влизат в България.

След посещението на премиера Бойко Борисов в петък и срещата му с гръцките стачници блокадата бе вдигната от 17 до 22 ч. През това време колоната от над 200 тира се стопи. Веднага след като влязоха на българска територия, тираджии окупираха граничните бензиностанции. "Две денонощия чакахме и горивото ни свърши. Държахме камионите непрекъснато да работят, за да не умрем от студ", обясниха шофьорите.

Късно вечерта в петък комшиите пак сложиха тапата. На разсъмване последва ново отваряне на пункта, което продължи до обяд. Точно в 12 в събота камионите пак бяха спрени, минаваха само леки коли и автобуси. Час по-късно блокадата бе вече и за тях.

ГКПП Илинден пък бе блокиран от 12 до 16 часа. Там движението е слабо и заради определения график на пропускане колони не се образуват. "Който разполага с информация кога ще бъде вдигната блокадата на Промахон, ще го черпя една бира", това каза икономическият министър Трайчо Трайков в Банско. Той бе там на среща с асоциациите на туристическия бизнес по повод загубите им от блокадата. От бранша заявиха, че губят по около 500 000 евро на ден.

Трайков ги увери, че правителството е в непрекъснат контакт с гръцките власти и досега премиерът Борисов два пъти е разговарял с гръцкия си колега Георгиус Папандреу. Гръцките политици разбирали добре какви загуби търпи България, но в случая били безсилни да се справят.

Самият Борисов заяви вчера, че кацането му с хеликоптер на границата и разговорите с гръцките фермери не били недипломатически действия. "Преди да поканя фермерите на българска територия, 30 минути разговарях с премиера на Гърция господин Папандреу и му обясних, че колоната в България няма край. Това са заложници реално за мен. С негово съгласие, санкция - не за негова сметка, отпушихме колоната", каза премиерът.

Борисов обяви, че България ще съди Гърция, а процедурата вече е задействана в Люксембург. "Вчера им обясних на техните фермери, че това, че ни правят заложници, започва всеки ден да генерира, и то в прогресия, загубите, които търпим. И гръцката страна ще ги плати, защото ние нямаме никаква вина. Аз не се съмнявам в това, което ще бъде отсъдено", добави той.

"Аз като премиер направих всичко възможно. Много усилия вложих, за да бъдат пуснати камионите. Обясних им на гръцките фермери, че не се меся в техните протести, но ние не заслушваме това, което ни се случва. Благодаря им, че пуснаха хората", завърши Борисов.

 

Източник: в."24 часа"

Още по темата: общо новини по темата: 65
09.02.2011 »
08.02.2011 »
08.02.2011 »
07.02.2011 »
07.02.2011 »
07.02.2011 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: