Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Безпрецедентна съвместна сесия на местните парламенти в Разлог и Банско!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:20 / 22.02.2011Коментари (0)688
© Blagoevgrad24.bg
Безпрецедентна съвместна сесия на местните парламенти от Разлог и Банско се проведе в Разлог за стартиране на процедура и предявяване на искане пред Министерски съвет и министъра на околната среда и водите за  промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", съобщават за Blagoevgrad24.bg. Това бе и единствената точка в дневния ред предложен от инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог и Александър Краваров кмет на Община Банско. На общата сесията на ОбС - Разлог и ОбС- Банско  присъстваха  и народните представители Георги Икономов и Любен Татарски, областният управител Валери Смиленов, заместник-кметовете на Якоруда и Белица - Ибрахим Карафеиз и Георги Манолов, представители на НП "Пирин", десетки жители на общините Разлог и Банско.

Единодушно 17 общински съветница от ОбС - Разлог и 14 от ОбС - Банско гласуваха първите стъпки за приемане на обща концепция за развитие на туризма и промяна в Плана за управление на НП "Пирин".

По време на нетрадиционната сесия арх. Емил Леков представи чрез мултимедийна презентация концепцията за развитие на курортно туристическа локация "Банско - Разлог - Предел - Добринище" и промяна на плана на управление на НП "Пирин". По думите му с промяната на плана се цели създаване на възможност за утвърждаване на общините Банско и Разлог като европейска туристическа дестинация посредством целогодишно ползване на летния и зимен рекреационен капацитет с развитието на пешеходен, балнеоложки, голф, културно-познавателен, етнографски, вело, мото и ски туризъм.

"Туризмът като част от регионалната икономика безспорно има големи перспективи за развитие, но действащия План за управление на Национален парк "Пирин" се явява сериозна пречка за развитието на нова туристическа инфраструктура в землищата на Банско и Разлог", каза инж. Красимир Герчев. Кметът на община Разлог допълни, че е необходимо спешно осъвременяване на плана, особено в частта му за зонирането, което да се извърши на базата на актуална кадастрална информация.

В настоящия си вид планът за управление на НП "Пирин" не дава никакви възможности за развитие нито на Разлог, нито на Добринище като целогодишна туристическа дестинация. Зимният рекреационен потенциал на Пирин е пренебрегнат с нормите на управление на съществуващият план. Реализирането на концепцията за развитие на курортно туристическа локация "Банско - Разлог - Предел - Добринище" има следната практическа визия: създаване на три ядра за целогодишен туризъм нова дестинация "Кулиното" с център Разлог, разширяване на съществуващата дестинация  "Юлен" с център Банско и нова дестинация "Безбог" с център Добринище. 

Планирано е обвързване на курортно-туристическата локализация със съседни страни и Европа чрез изграждане на чартърно летище и рехабил
©
оитация на общински пътища и съществуващи КПП-та.

Приемането на обща концепция дава  възможност за развитие на балнеологичен целогодишен туризъм на основата на два съществуващи центъра "Катарино" и "Баня"и два нови "Добринище" и "Елешница". 

Целта на промяната на плана за управление на НП  "Пирин", която инициират съветниците от двете общини е за утвърждаване на общините Банско и Разлог като европейска туристическа дестинация и развитието на туризма като водещ отрасъл в региона. "За да вървим напред за просперитета на целия регион, трябва да следваме обща концепция и да си помагаме, а не да си пречим", допълни кметът на Банско Александър Краваров.

"Не трябва да забравяме, че развитието на туризма в региона пряко ще въздейства върху нивото на безработица, а то води след себе си развитие на инфраструктурата и създаването на  регионални принципи, които ще имат въздействие не само върху хората в съответните общини, а сред хората от Югозападния регион като цяло", заяви кметът на Разлог Красимир Герчев.

Всичко случило се на 21.02.2011г. е резултат от общите и координирани действия на народните представители Любен Татарски и Георги Икономов след проведени срещи и получена политическа подкрепа от Министър-председателя на Република България Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Сериалът "Чернобил" 2019
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: