Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банско чака 15 млн. лева за проекти от Бюджет 2024, вижте кои общини за какво кандидатстват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:00 / 30.11.2023Коментари (3)969
© Blagoevgrad24.bg
За първи път с проектобюджета за 2024 г. е ясно разписано какви пари за капиталови инвестиции се дават на общините и точно по какви проекти. Финансовият министър Асен Василев заложи в бъдещата рамка 1 млрд. лв. за общински проекти, а след натиск от страна на ГЕРБ бе публикуван и списък с детайли колко пари за коя община ще отидат. Те са на база подадените от самите общини проекти към финансовото министерство и то в доста бърз порядък – едва за няколко дни местната власт изпрати искане за финансиране на проекти на обща стойност 1.9 млрд. лв.

Детайлна справка на Economic.bg в списъка показва интересни данни. В общи линии голямата част от проектите са за пътни ремонти, следвани от ВиК инвестиции и други.

Най-много пари иска Пловдив. Градът под тепетата с новия кмет на ГЕРБ Костадин Димитров е подал проекти за близо 100 млн. лв., като в тях влиза и финансиране с 42 млн. лв. от бюджета за стадиона на Локомотив Пловдив, както и 34 млн. лв. за стадиона на Ботев Пловдив. Около 20 млн. лв. общината иска и за реконструкция за "Голямоконарско шосе“.

На второ място е Столична община, която изисква претенции за 66 млн. лв. Най-големият от заложените проекти e ремонт на ул. "Опълченска“ от бул. "Тодор Александров“ до бул. "Сливница“. Проектът е за 14 млн. лв. и е най-големият за Столична община. Тя иска и 8 млн. лв. за две спортни зали към две училища, както и около 10 млн. лв. за разширяване на съществуващи и за нови детски градини. В допълнение към въпросните 66 млн. лв. обаче Асен Василев предоставя и обещаните преди повече от година около 100 млн. лв. за продължението на метрото.

Третата община, която е подала проекти за най-висока сума, е Перник. Новият стар кмет Станислав Владимиров, който се отцепи от БСП и бе подкрепен от ГЕРБ, е подал проекти за малко над 35 млн. лв. Повечето от тях са за реконструкция на пътната мрежа.

Очаквано големите общини са изпратили искане за финансиране на повече и по-скъпи проекти. В това число влиза Бургас с новия стар кмет от ГЕРБ Димитър Николов, който иска 22 млн. лв. Областният град обаче е задминат от Севлиево и Разлог, които са заявили проекти за съответно 30 и 25 млн. лв. И на двете общини кметовете са на ГЕРБ – Иван Иванов и Красимир Герчев.

От областните градове Сливен със стария кмет на ГЕРБ Стефан Радев също иска по-значителна сума – 21 млн. лв., а Габрово – също със стария кмет на ГЕРБ Таня Христова – 20 млн. лв.

Дунавският град Лом с кмет на ГЕРБ Цветан Петров пък е заявил финансиране по проекти за 17 млн. лв., колкото за сравнение искат и областни градове като Стара Загора (Живко Тодоров, ГЕРБ), Пазарджик (Тодор Попов, "Продължаваме промяната“), Шумен (Христо Христов, БСП) и Разград (Добрин Добрев, БСП). Кърджали (Ерол Мюмюн, ДПС) пък заявяват финансиране за 16 млн. лв. за "основен ремонт на улици“, без да са упоменати точно кои участъци.

На ниво по-малки общини също има изненади. Например русенската Ветово (Мехмед Мехмед, ДПС, с 10 хиляди жители) е заявила финансиране за 10 млн. лв. – главно за пътни ремонти. Силистренската община Главиница (Неждет Джевдет, ДПС, 9 хиляди жители) също е заявила финансиране за 10 млн. лв., където също парите са основно за пътни ремонти.

Русенската община Иваново (Георги Миланов, ГЕРБ, 7600 жители) пък иска финансиране за 10 млн. лв. Подобна е и ситуацията с русенската Две могили (Божидар Борисов, ГЕРБ, 7 хиляди жители), която заявява финансиране за 6.4 млн. лв. 

За сравнение, около 10 млн. лв. за инвестиции искат Благоевград (Методи Байкушев, "Продължаваме промяната“) и Велико Търново (Даниел Панов, ГЕРБ).

Две от най-малките общини в България – с население около и под 2000 души –Антон (Андрей Симов, независим) и Алфатар (Янка Господинова, ГЕРБ) – пък заявяват финансиране за по 6 млн. лв.

Справката показва още, че туристическият Банско (Стойчо Баненски, ГЕРБ) например също е заявил по-голямо финансиране от 15 млн. лв. – главно за пътища. В съседство Разлог (Красимир Герчев, ГЕРБ) пък иска 25 млн. лв., като половината от сумата е за нова спортна зала в града.

По морето също използват новия фонд за общински проекти и Несебър (Николай Димитров, независим), Приморско (Иван Гайков, ГЕРБ) и Поморие (Иван Алексиев, ГЕРБ) заявяват между 12 и 15 млн. лв. – основно за ремонт на пътища, а в случая на Поморие – и за нова спортна зала. За финансирането на подобни зали кандидатстват и още над 10 общини – Стара Загора, Царево, Плевен, Раковски, Троян, Ихтиман и други.

Във варненските Аксаково и Аврен пък заложените проекти са главно за ВиК мрежа.

Козлодуй кандидатства с проект за мутифункционални игрища за спорт за 5 млн. лв., а Челопеч иска 6 млн. лв. за плувен комплекс.

Ловеч пък иска 12 млн. лв. за преустройство на бившата си казарма в градски парк. Туристически идеи има и от още няколко общини – Кнежа иска 2 млн. лв. за изграждане на еко къмпинг зона, а Априлци – за туристически лифт.

Най-малката община – кюстендилската Трекляно с 470 жители не е подала проекти. Такива не е представила и монтанската Вълчидръм.

Според заложената методология в проектобюджета общини с над 180 000 души могат да предложат проекти на стойност до 100 млн. лв., общини, категория 1 – до 50 млн. лв., за останалите категории лимитите са съответно 30 млн., 15 млн., 10 млн., 6 млн. лв. Правителството твърди, че няма да отхвърля проекти, ако са в рамките на този лимит и имат съответните документи – разрешение за строеж или виза за проектиране.

Списъкът може да претърпи промени между двете четения на законопроекта за бюджета.

Общините ще имат време да подадат проекти и след приемането на бюджета, като е предвидено списъкът да бъде преразгледан еднократно от парламента до 1 март догодина.

Още по темата: общо новини по темата: 510
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/85 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Докато системата на управление на Общините не се промени, винаги ще е така! Политически назначения за кметове и общински съветници….чакащи подаяния от Правителството?!?
+1
 
 
76 милиона за два стадиона, браво бе, началници. Нещо за училища или детски градини? Или чакаме да стане като в София и тогава ще се "решаваме" проблемите. Околовръстното, там където го има, е с размера на квартална уличка, но стадиони за ритнитопковците са по-важни. Все пак футбол на такова световно ниво се постига само в най-модерните стадиони, то тревата се интересува от това дали има трибуни или не. За кво ви е да има ЕДИН хубав стадион на който да се провеждат мачовете, като може да има два полузавършени и няколко разпадащи се (този на гребната например). Голяма работа сте, няма що, парички да искаме от държавата, пък не е важно какво ще направим с тях
+1
 
 
Пф,смешници,оправете пътищата в Пловдив,не ми искайте милиони за стадиони
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: