Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Античен град Хераклея Синтика - обновен и в очакване на хиляди туристи
Автор: Ливия Кукова 09:06 / 17.05.2024Коментари (0)8746
© Община Петрич
Състоя се тържественто откриване на завършения първи етап по проекта за античен град Хераклея Синтика.             

Екипът на кмета Димитър Бръчков подчерта със заложените и изпълнени дейности по мащабния проект казаното и по-рано: Хераклея Синтика е обект от първостепенно значение за община Петрич и туризма.

Проектът, който социализира обекта и включи дейности за консервация и реставрация, се изпълни успешно в първия си етап, за да предложи един завършен туристически продукт. 

Нагледно посетителите ще могат да усетят духа на хераклейци и да се докоснат до бита на античния град. Подходяща инфраструктура отвежда и помага за разкриването на всяка една структура от античния полис – най-големият по поречието на Средна Струма. За огромната работа, свършено при подготовката и защитата на проекта, подчерта в приветствието си днес кметът Димитър Бръчков. 

Той благодари на проф. д-р Людмил Вагалински – ръководител на археологическите проучвания вече 17 години, на изпълнителите на проекта, на проектантите, на съветниците, подкрепяли развитието на обекта, и не на последно място на правителството "Борисов“, което осигури през годините значителен ресурс за разкопките на терен. Значимостта на античния град за Петрич, региона и България също беше акцент в изказването на кмета Димитър Бръчков. Церемонията по откриването на първия етап уважиха депутатът в 49-о Народно събрание инж. Костадин Стойков, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС- Петрич Светла Данаилова, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, председателят на ОбС – Сандански Георги Батев, представители на фирмата, която изпълни проекта, много граждани. Водосвет отслужи отец Ангел Кочев.  

Час преди церемонията беше подредена и изложба с произведения на ученици, участници в пленера "Рисуваме Хераклея Синтика“, който започна днес сутринта. 

На място беше и премиерата на историческия трилър "Мистерии в Хераклея Синтика“ с автор Ирина Вагалинска, която дойде лично и разказа за мотивацията да напише книгата, както и подробности за съдържанието. Специален акцент в програмата днес беше и камерният концерт "Антични музикални образи на Хераклея“, който откриха с изпълнения възпитаници на НЧ "Братя Миладинови - 1914“ – Иван Стоилков и Калоян Бочуров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: