Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жена умря заради забраната на абортите в Полша
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:04 / 10.11.2021Коментари (0)249
© Reuters
30-годишната Изабела е бременна в 22-ата седмица, когато е приета в болница заради усложнения. Въпреки че е все още твърде рано да роди, водите ѝ са изтекли.

Младата жена е приета в болницата сама, без придружител, заради ограниченията заради пандемията от коронавирус. Близките ѝ научават новините за състоянието ѝ от самата нея от съобщенията, които им пише от болничното легло.

"Засега заради закона за абортите, трябва да лежа в леглото и те не могат да направят нищо“, пише Изабела в съобщение до майка си малко след като е приета в болницата в град Пшчина в Южна Полша, съобщава "Свободна Европа".

"Ще чакат бебето да умре“, пише тя.

Следващата сутрин семейството на Изабела научава, че тя е починала. Лекарите посочват като причина за смъртта белодробна емболия. Резултатите от аутопсията обаче показват, че 30-годишната жена е починала от сепсис – тежка инфекция, която засяга целия организъм.

Според адвокатката на семейството на Изабела, тя е починала, защото лекарите са чакали твърде дълго преди да решат да извадят плода. А те са чакали, защото ги е било страх, че ако плодът все още има сърдечен ритъм, може да бъдат обвинени за незаконен аборт и да влязат в затвора.

След като историята на Изабела стана публична, десетки хиляди жени протестираха в Полша. Те настояват за отмяна на поредните промени, които на практика забраняват абортите в страната.

"Ще чакат бебето да умре или нещо да започне да се случва. Ако не стане, тогава мога да очаквам сепсис“, пише Изабела на майка си следобед на 21 септември, ден преди да умре.

"Това са техните процедури. Жената е като инкубатор и бебето също страда, то няма как да диша. Лежа и чакам. Или нещо ще стане, или ще умра.“

Управляващите в Полша твърдят, че законодателството срещу абортите няма връзка със смъртта на жената и отдават случая на лекарска грешка. След призив на здравния министър Адам Нидзелски бяха издадени насоки към акушер-гинеколозите, които напомнят, че прекратяването на бременността в случай на риск за живота на майката е законно.

Според жената, която е била в една стая с Изабела в болницата, лекарите са ѝ казвали, че докато фетусът има сърдечен ритъм, не могат да направят нищо.

"До днес чувам думите ѝ, че иска да живее, че не иска да умре и има хора, за които да живее“, казва жената, пожалела анонимност, пред полската телевизия TVN.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: