Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Желязната църква в Истанбул на 130 години
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:16 / 18.09.2022Коментари (0)210
©
Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва днес в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква "Свети Стефан“ на брега на Златния рог, известна още като Желязната църква, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на храма "Свети Стефан“ е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба в свещената за българите църква на министър Минеков бе оказана честта да произнесе Символа на вярата.

Министър Минеков сподели, че трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня.

Поднесени бяха множество дарове на църквата, включително от Вселенския патриарх Вартоломей и от г-жа Йотова, която дари икона. Министър Минеков дари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал "Шишли“. То е основано преди 6 години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: