Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Желязков: Албания е наш партньор, на когото имаме високо доверие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:28 / 26.02.2024Коментари (0)947
©
България и Албания имат обща визия за бъдеще на мир и просперитет в Европа и нашия регион, изградена върху споделени европейски и евроатлантически ценности. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с председателя на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента.

България смята Албания за партньор, на когото има високо доверие, подчерта Росен Желязков. По думите му членството в НАТО и перспективата за присъединяване на Албания към ЕС са здрава основа на общите виждания на двете страни за развитие на Европа и региона. Заедно с политическата ни подкрепа България е готова да окаже експертна помощ в процеса на присъединяване на Албания към ЕС, допълни председателят на Народното събрание.

Задълбочаването на двустранните отношения на България и Албания дава допълнителни възможности за оказване на влияние върху процесите в Западните Балкани, както и за развитието на многостранното сътрудничество в региона на Югоизточна Европа, посочи Росен Желязков. Реализацията на основни регионални инфраструктурни проекти са от ключов интерес за България, допълни той. Според него подобряването на транспортната свързаност е задължително изискване за засилване на икономическото сътрудничество между двете страни и просперитета на региона като цяло. Председателят на парламента подчерта стратегическото значение на Коридор VIII и призова за по-интензивни усилия за бързо реализиране на този дългоочакван проект.

България оценява усилията, които страната ви е положила досега за защита на правата на малцинствата с приемането на Закона за защита на националните малцинства, заяви Росен Желязков. Разчитаме, че Албания ще запази последователната си позиция за пълно гарантиране на правата на националните малцинства и очакваме с нетърпение приемането и прилагането на останалото вторично законодателство, свързано с Рамковия закон от 2017 г., каза той. По думите му българското национално малцинство в Албания е важен мост на приятелството и фактор за укрепване на взаимното доверие, което съществува между нашите страни.

По време на разговора Росен Желязков отбеляза, че активното междупарламентарно сътрудничество, с ключова роля на групите за приятелство, значително допринася за цялостното укрепване на връзките между България и Албания.

Председателят на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола благодари за продължаващата подкрепа на Народното събрание и правителството на България за Албания по пътя й към интеграция в ЕС и изрази убедеността си, че тази помощ ще продължи и в процеса на преговорите. Тя отбеляза важността на укрепването на парламентарния диалог, който играе значителна роля за подобряване на разбирателството, доверието и уважението между народите.

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ "ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на "Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ "БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ "Има такъв народ“).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Енергийна криза
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: