Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Земетръсна активност в Карибско море
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:26 / 25.05.2023Коментари (0)225
©
На 24 май т.г. в 22:05 местно време най-северните територии на Колумбия и източната половина на Панама стават обект на земетресение с магнитуд 6.6. Крайбрежието на северозападна Колумбия (градовете Аканди в провинция Чоко и Некокли, провинция Антиокия) и най-източните брегове на Панама (град Метети в провинция Дариен) са разтърсени с интензивност от VI степен. Споменатите селища са разположени на 35 до 65 км от епицентъра, който е в залива Дариен в южните части на Карибско море. Единични са съобщенията за материални щети по сгради (общини Аканди и Капургана, последната в северозападния район граничен с Панама). Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

В столицата на Панама (260-270 км западно от епицентъра) земетресението е слабо усетено. Усещането на сътресения в Панама се простира до 340 км навътре в западна посока. За въздействие на земетресението в столицата на Колумбия Богота (370 км юг-югоизточно от епицентъра) се съобщава рядко, при това преобладаващо за слабо усетен трус; очевидно, източници на информация са жители на високи сгради. Иначе, в Колумбия основното земетресение е усетено в департаментите Чоко, Антиокия, Сукре и Кордоба. Неголямото разпростиране на областта на усещане е следствие от малката дълбочина на сеизмичното огнище.

Според земетръсните каталози на двата центъра – в Америка (Геоложки проучвания на САЩ) и в Европа (Евро-Средиземноморският) силното земетресение е последвано от шест вторични труса с минимален магнитуд 4.4. Най-вероятно предстои реализация на по-силен афтершок – досега максималният последващ трус е с магнитуд 4.9. Центърът при Колумбийската геоложка агенция представя 53 вторични труса. Каталогът съдържа всички идентифицирани събития с магнитуд над 2, генерирани в същото огнище.

Взаимодействието между Южноамериканската и Карибската тектонски плочи са основен причинител на сеизмичната активност в района на активността.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: