Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Забраниха на наши правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:56 / 21.05.2015Коментари (4)345
©
Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това заяви зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на изслушване в американския Конгрес, посветено на проблемите на отношенията на САЩ с друга държава - Унгария.

Хойт Ий направи това изявление в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси, обсъждала рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария, твърди румънският в. "Ромъния либера".

Изслушванията се състояха в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, пояснява в. "Ромъния либера", цитиран от БГНЕС.

На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България. Отговорът на Хойт Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция". Хойт Ий заявил, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой, съобщи Медиафакс. За България се знае, че през 2010 г. САЩ са отнели визата на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Посолството на САЩ в Букурещ потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От мисията обаче не пожелаха да разкрият имената на визираните лица. Реагира и румънското Министерство на външните работи, което посочи, че не е било информирано във връзка със забрана върху румънски граждани да влизат в САЩ.

"Ромъния либера" посочва, че до момента се знаеше само за един случай на забрана - за бившия премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе, който бе осъден за корупция. За други обаче правителствени служител не е било съобщавано подобно нещо.

Aгенция Медиафакс допълва, че според законите на САЩ досиетата по издаване на визи са конфиденциални. Румънското МВнР посочва, че отказите за издаване на визи за влизане в САЩ се съобщават само на визираните лица. Премиерът Виктор Понта каза, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ, заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.

Що се отнася до Унгария, то след изявлението на Хойт Ий там бил обявен списък с "до десет души" със забрана за влизане в САЩ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Уж няма корупция, а ако я има тогава къде е прокуратурата?
0
 
 
Те да внимават щот ние сме им строли посолството в кв лозенец с Главболгарстрой и монтажи
на 21.05.2015 г.
+1
 
 
По скоро кои не е корумпиран такъв списък трябва да има .Я има 1-2 от 100 000 които да не са корумпирани.
+4
 
 
Интересно би било да го публикуват при нас този списък на бивши и настоящи наши държавни служители. Тогава да преценим дали е с пристрастие към корупцията?...Защото няма некорумпиран държавен служител както в България, така и в цяла Европа. Например фондовете за европейските проекти са такава благодатна почва за корупция, че не ми се мисли даже...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: