Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За пръв път в историята ще канонизират двама папи едновременно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:40 / 26.04.2014Коментари (0)207
©
Рим се готви за канонизацията на двама папи и двамата свързани с България. Йоан 23-ти, наричан още Българският папа, идва в София преди да се възкачи на Светия престол през 1925г. и остава да служи тук в продължение на 10 години. С посещението си в България през 2002г., вторият папа, който утре ще бъде обявен за светец, Папа Йоан Павел ІІ пък става единственият глава на Римокатолическата църква, посетил България докато е на този пост.

Само след ден двама от най-харизматичните съвременни лидери на Римокатолическата църква ще бъдат признати за светци. Това ще стане на церемония, която се очаква да привлече поне един милион вярващи. На Йоан Павел Втори, роден в Полша като Карол Войтила, се приписва заслугата, че е допринесъл за рухването на комунизма по време на служението си като папа в периода 1978-2005 г. Йоан Двадесет и трети пък, който е роден като Анджело Ронкали в Италия, става известен като добрия папа Йоан, докато ръководи Ватикана от 1958 до 1963 г.

Преди няколко месеца настоящият глава на Римокталическата църква - папа Франциск, определи предшествениците си като забележителни, а съвместното им канонизиране като послание за църквата. Никога досега двама папи не са били канонизирани заедно. И нито един папа не е издиган в такъв сан от канонизацията през 1954 г. на Пий Десети, който е начело на църквата от 1903 до 1914 г.

"Двама живи папи и двама папи, които ще бъдат провъзгласени за светци: в Рим ще имаме събитие, което е безпрецедентно в историята.", споделя Емануел Емека- свещеник.

Силно популярни, Войтила и Ронкали имат доста различен профил, при все че може да се каже, че те са споделяли загриженост за съдбата на потисканите, енергичен мисионерски дух и силни антивоенни настроения. Дръзкият Йоан Павел Втори, който в младостта си е бил актьор и спортист, ще бъде запомнен с неуморните си пътувания по света, антикомунизма и защитата на католическата ортодоксалност по чувствителни теми. За мото на служението му като папа - второто най-дълго в историята, се смята "Не се страхувайте".

"Обичаше Бога и хората също. Уважаваше всяко човешко същество. Говореше малко, предимно слушаше." , разказва кардинал Станислав Дживиц - асистент на папа Йоан Павел II.

От своя страна, земният Йоан Двадесет и трети е високо ценен от прогресивните, въпреки че е имал ортодоксални възгледи за църковната доктрина. Основното му постижение е откриването на Втория ватикански събор, който премахва литургията на латински и подобрява отношенията между католицизма и други религии, в това число юдаизма. Той е известен и като първия папа, възприел неофициален начин на говорене.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: