Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За колко време идва "Бърза помощ" в Германия и колко пари взимат парамедиците там?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:27 / 12.03.2020Коментари (0)403
©
В сравнение с другите европейски държави германците не се обръщат толкова често към "Бърза помощ". Причината: многото болници и тяхното местоположение - изградени са така, че човек да може лесно да стигне до тях. Но повикванията въпреки това не са малко - само във федерална провинция Райнланд-Пфалц през 2018 година е имало почти 1 милион повиквания. 73 000 обаждания е имало за линейките с реанимационно оборудване, които са най-добре оборудваните автомобили на "Бърза помощ".

Кой работи в "Бърза помощ"?

Лекарят от "Бърза помощ" в Германия не е просто лекар, който дежури. Това е професия, която изисква допълнителна квалификация. Обучението продължава две години, от които шест месеца в интензивно отделение, плюс 80 часа курс по реанимация, плюс анестезиология, плюс 50 стажантски дежурства в звеното за "Бърза помощ". След това се полагат съответните изпити. В Германия този вид специалисти са около 8 000, което означава, че един от тях се пада на 10 хиляди души. Според статистическите данни, в звената за спешна помощ в Германия работят общо 20 880 души. В някои големи германски градове в тези звена има и специалисти-педиатри.

Когато в Германия бъде повикана "Бърза помощ", с линейката не е задължително да пристигне и лекар. От 12-те милиона повиквания годишно само половината представляват сериозни случаи. Ако има съмнения за инфаркт, инсулт, отравяне, сериозни проблеми с дишането или с гръбначния стълб, ако има отворени рани или силни болки, ако пациентът е в безсъзнание, ако викат "Бърза помощ" на мястото на самолетна катастрофа или пожар, ако е пострадало дете, тогава дежурният, който приема обажданията, веднага ще изпрати с линейката и лекар, пише "Дойче Веле".

В другите случаи пристигат двама санитари от спасителната служба, които са специално обучени. Именно това е най-квалифицираната медицинска специалност сред тези, които не изискват висше образование. В Германия този вид обучение продължава три години. Над половината от времето е предназначено не за теоретични занимания, а за работа "на живо", при която получените знания могат да се приложат на практика. Обучението завършва с държавен изпит, състоящ се от три писмени и три устни изпита, както и от четири практически теста, по време на които санитарите трябва в максимално близки до реалните условия да демонстрират знанията и уменията си.

По време на обучението си санитарите от спасителната служба получават заплата: по 1 000 евро месечно през първата година, през втората - до 1 100, а през последната - до 1 250 евро. Оттам нататък, след края на обучението, заплатите са между 2 000 и 3 000 евро месечно, плюс най-различни надбавки - за нощно дежурство, за работа в празнични дни, при пожар и т.н.

Под 9 минути

Професията, разбира се, е тежка, а отговорността - много голяма. Ако санитарят изпитва и най-малкото съмнение по отношение на диагнозата или просто смята, че има нужда от лекар, веднага го вика. Обичайно дежурният лекар пристига 10-15 минути след позвъняването, само в селските райони може да му трябва малко повече време. Именно поради това там често изпращат лекаря веднага с линейката. Самата "Бърза помощ" пристига още по-бързо - средно за 8,5 минути.

А колко струва повикването на "Бърза помощ"? Обикновено между 100 и 300 евро. Лекарят "излиза" към 200 евро. Но това, разбира се, не се плаща от пациента, а от здравната застраховка - тя поема всички разходи. Много по-скъпо е повикването на медицински хеликоптер. Час полет с такъв хеликоптер струва към 3 500 евро, но това също се плаща от застраховката.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: