Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За ООН: Ни жена, ни от Източна Европа, Ирина 3 места преди Кристалина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:40 / 06.10.2016Коментари (3)310
©
Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е абсолютният фаворит за шеф на ООН, предадоха световните агенции след шестото поред гласуване в Съвета за сигурност на ООН. ИРИНА БОКОВА Българката Ирина Бокова завърши на четвърта позиция, а съперничката й Кристалина Георгиева дели седмото място със словенеца Данило Тюрк. 

След като в пет поредни гласувания бившият върховен представител за бежанците завършваше начело, на шестото нито една страна с право на вето не се противопостави срещу него. Той има 13 гласа "за" и 2 без мнение. 

След гласуването постоянният представител на Русия Виталий Чуркин обяви, че Съветът за сигурност е готов да проведе първото си официално гласуване. То ще се състои още в четвъртък сутринта На него Гутериш ще бъде избран за шеф на ООН. 

Докато Чуркин говореше, зад него стояха останалите 14 негови колеги от съвета. Според световните агенции Гутериш е единодушният избор за нов генерален секретар. За да бъде представено името му на Общото събрание, 15-те трябва да приемат резолюция при закрити врата, при която да има 9 гласа "за" и нито едно вето. 

"Моите най-искрени поздравления за Антонио Гутериш. Повече от сигурно е, че той ще бъде отличен следващ генерален секретар на ООН", написа генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която бе първият официален кандидат на България за поста. 

Въпреки че българското правителство оттегли подкрепата си от нея заради Кристалина Георгиева, Бокова се класира значително по-добре от нея. Според Франс прес Кристалина Георгиева е получила 5 положителни гласа, 8 отрицателни и два "без мнение". 

От постоянните членки 2 са гласували "за", две - " против", и една е била "без мнение". Ирина Бокова има по-добро класиране от Георгиева. Тя е получила 7 гласа одобрение, 7 - неодобрение и един без мнение. 

Три постоянни членки са я подкрепили, а две са били против нея. Според други източници обаче само една постоянна членка е била срещу Бокова, а друга е била без мнение. В крайното класиране Ирина Бокова е четвърта, като отново е първа сред жените.

Кристалина Георгиева е изпреварена също от Хелън Кларк и Сузана Малкора. Веднага след Гутериш се нареждат бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и словашкият първи дипломат Мирослав Лайчак. 

След Кристалина Георгиева пък са само македонецът Сърджан Керим и молдовката Наталия Герман. Вотът в сряда бе първият, в който 5-те постоянни страни членки гласуваха с розови бюлетини за разлика от 10-те непостоянни членки, които гласуваха с бели бюлетини. 

Досега разлика между бюлетините нямаше, а всички пускаха вот с "окуражавам", "обезкуражавам" и "без мнение". В това гласуване за първи път бе включена новата българска кандидатка за високия пост - Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси. 

Българското правителство официално издигна на 28 септември нейната номинация на мястото на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остана в надпреварата като самостоятелен кандидат. Независимо от късното си влизане Георгиева бе изслушана в понеделник от Общото събрание, както всички останали кандидати до момента.

Еврокомисарката Кристалина Георгиева също поздрави Гутериш и му пожела успех в преследването на амбициозната програма на ООН. Вотът в сряда бе смятан за най-важния до момента заради въвеждането на цветните бюлетини, отличаващи постоянните от непостоянните членки. 

Така всеки от десетте кандидати можеше да разбере колко от "големи" - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция - го подкрепят, или са срещу него. В навечерието на 6-ия вот руският постоянен представител Виталий Чуркин обяви, че Москва иска да види начело на ООН жена от Източна Европа. 

Малко по-рано пък руският зам.-министър на външните работи Генадий Гатилов заяви, че Москва няма да пречи на нито една от двете български кандидатки, с които външният министър Сергей Лавров е провел консултации по време на сесията на Общото събрание на ООН в края на миналия месец. 

САЩ пък отказаха да изразят отношението си към присъствието на две български съпернички в надпреварата и заявиха, че просто се търси най-достойният кандидат. Според Вашингтон кандидатът трябва да има "признати управленски и лидерски навици, да демонстрира привързаност към културата на прозрачност, справедливост и почтеност, да разбира основополагащите принципи на ООН, включително правата на човека." 

Неназовани дипломати от страни-членки на Съвета за сигурност, цитирани от ТАСС, заявиха преди вота, че ще са необходими най-малко още две гласувания след това в сряда, за да може Съветът да вземе окончателно решение. Затова и постигнатият в сряда консенсус се оказа изненада за мнозина. 

Русия, която в момента е председател на Съвета за сигурност, още в началото на председателството си изрази надежда, че нов шеф на ООН ще бъде избран до края на месеца. 

Досегашният генерален секретар Бан Ки Мун, чийто мандат приключва на 1 януари 2017 г., имал намерение да се кандидатира за президент на Южна Корея, съобщиха агенциите в сряда.

 



Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само на червените дупедавци не беше ясно ,че Бокова няма никакъв шанс след ,като за нея щеше да има поне 2 гласа против от САЩ и Великобритания от постоянните членки за сигурност.Дори и само при 1 против,се налага вето.Как да ви се обясни,че Бокова беше неизбираема,а жена и Източна Европа май само матрьошките , я лансираха тази мантра!
0
 
 
Нормално, няма как някой да очаква че света ще избере руска подлога на такъв престижен пост. Такива неща се случват само в Българистан.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Закупуване на самолети F-16
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: