Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юлияна Антонова - Мурата: В Япония дори децата на 2 г. са обучавани как да реагират на земетресения
Автор: Харитина Агопян 10:28 / 03.01.2024Коментари (0)1095
© Facebook
Местните медии съобщават за над 200 огнища на пожари след труса от 7,6 по Рихтер в Япония от 1 януари. Има 48 смъртни случая до момента. Това каза Юлиана Антонова-Мурата, писателка, която живее в Япония, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"В Токио земетресението се усети на етажите над 30-я, както разбрах от мои приятели. Там няма паника. Епицентърът е взападната част на страната, на около 500 км с кола от Токио“, поясни писателката.

Миналата година в префектура Ишикава е имало земетресение 6,6 по Рихтер. По-миналата година също е имало трусове в региона, тази година-отново, макар и по-леки. Три поредни години този район е засегнат от земетресения, поясни Мурата.

"7,6 е много голям магнитуд, японците го изчисляват по тяхна скала, наречено шиндо – шиндо 7 означава бедствено положение. Била съм служител в посолството и винаги съм се интересувала от обученията по безопасност по време на земетресение. Задавала съм въпроса дали има начин да разберем ще има ли трус – категорично няма начин това да стане ясно предварително, казват светилата в тази област“, даде подробности Мурата.

"Има външни белези, но се оказва, че и те не са състоятелни – излезе професор по местната телевизия, който заяви, че вид риба, която обитава дълбоките води, след зетересението е изплувала до по-плитки води и това би могло да се тълкува като знак, че предстоят нови трусове. Веднага обаче негов колега нанесе контраудар, че това не е вярно. Няма как да се предвиди подобно бедствие“, каза още събеседникът.

"Сеизмолозите обсъждат как да се строи така, че да няма жертви при земетресения. Хората тук са спокойни. Някои от тях нямат жилища, защото те паднаха, училищата са претъпкани с временни лагери, но японците не се поддават на паника и са уверени, че ще имат нови домове“, добави българката.

В Япония дори децата на 2 г. са обучавани как да реагират на земетресения, тези образователни часове са част от хорариумите на детските градини. "Силите за самоотбрана в Япония помагат да пострадалите, тъй като страната няма редовна армия. Обученията, в които аз съм участвала, са симулирали реакции при трус от 7 по Рихтер – не можех да направя и половин крачка, на човек му става тежко и лошо в такива случаи, представете си какво е да преминеш през трус 7,6 по Рихтер“, направи сравнение Антонова

Още по темата: общо новини по темата: 411
20.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
предишна страница [ 1/69 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: